squad auto zonnepanelen stadsauto
Kleine elektrische auto

Nederlands stadsautootje met zonnedak: 'We willen de micro-auto cool maken'

16 mei 2022 om 07:30
Update: 20 juni 2023 om 16:19

De startup Squad Mobility uit Breda heeft een kleine elektrische stadsauto die zichzelf oplaadt met zonne-energie onthuld. De Squad is vanaf 7500 euro te koop. "We willen de micro-auto neerzetten als een cool product. En we hopen rijden op zonne-energie voor iedereen betaalbaar te maken", zegt Squad-ceo Robert Hoevers.

Hoevers en zijn medeoprichter Chris Klok zijn ex-medewerkers van Lightyear, het Brabantse bedrijf dat grote zonne-auto's ontwikkelt. De Squad is geen gewone auto, maar het officieel een licht elektrisch voertuig, dat maximaal 45 km/u rijdt. Daardoor mag je hem vanaf 16 jaar al besturen, omdat er alleen een brommerrijbewijs vereist is.

De Squad is volgens Hoevers behalve voor jongeren ook interessant voor ouderen. "Bijvoorbeeld mensen die geen normaal rijbewijs meer mogen hebben. Het is een alternatief voor de brommobiel. Dat vind ik een vreselijk woord, brommobiel. Internationaal heet dit type voertuig een microcar. Dat klinkt veel beter."

Maar bij auto's met dit kleine formaat ligt toch al snel de associatie met een brommobiel op de loer. "Een brommobiel heeft geen fijne uitstraling. Het is geen vervoermiddel waar je trots mee naar buiten treedt. Het is meer een functioneel hulpmiddel. Dat is jammer. We willen de micro-auto neerzetten als een cool product. Vergelijk het met elektrische fietsen: die zagen er eerst ook vrij zielig uit en nu zijn e-bikes hip."

Parkeren en zonnepaneel

Een van de voordelen van zo'n compact autootje is dat parkeren in de stad makkelijker wordt. De Squad neemt maar 2,4 vierkante meter in. "Je kunt hem ook dwars inparkeren. En je kunt zelfs drie Squads op één parkeerplaats parkeren", zegt Hoevers. "Bij een normale auto neemt de tijd die nodig is om in de stad te parkeren een groot deel van de reistijd in beslag. Of je nu naar de tennisclub gaat of de supermarkt, elke keer zit je met dat parkeerprobleem. Dat heb je met de Squad niet."

Het zonnepaneel op het dak zorgt voor een actieradius tot 20 kilometer op zonnige dagen. De draagbare batterijen, via een stopcontact op te laden, zorgen voor 100 kilometer bereik. "In dit type auto leggen mensen gemiddeld zo'n 12 kilometer per dag af. Dus in die zin is de 20 kilometer op zonne-energie significant", aldus Hoevers.  

De mini-auto is ook geschikt voor lange personen, zegt hij. "Een van onze aandeelhouders is 2 meter lang en hij past er ook in." Ook is er ruimte voor bagage en zijn er bekerhouders, een telefoonhouder en een USB-oplader. Hoevers: "Ons zonnepaneel is belangrijk, maar alle andere aspecten zijn net zo belangrijk. Want ook mensen die een duurzaam alternatief zoeken, willen comfort."

Concurrentie

Door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne is er nog meer interesse in elektrische auto’s, ziet Hoevers. "Maar de realiteit is dat een nieuwe elektrische auto voor jan met de pet nu nog altijd te duur is."

De Squad kost in de basisuitvoering zo'n 7500 euro, maar dat is de versie zonder deuren. De uitvoering met deuren kost circa 8500 euro. "Maar daarmee zijn we goedkoper dan concurrenten als de Biro en de Carver."

Qua prijs zijn de kleine elektrische stadsautootjes Citroën Ami en de Opel Rocks-e wel concurrenten, hoewel die niet op zonne-energie rijden. "Toen we begonnen wisten we niet dat zulke grote merken zich ook op dit segment zouden storten. Maar dat hoort er bij. Er zullen wel meer concurrenten komen, maar wij hebben met het zonnedak een voordeel. Ons ontwerp is daar helemaal op afgestemd, zodat we een maximaal oppervlak voor het 250W-zonnepaneel hebben. Het zonnedak steekt ook iets uit, daardoor is ons zonnepaneel relatief groot vergeleken met de auto."

Het zonnedak van de Squad

'Geschikt als deelauto'

De Squad is ook geschikt om in te zetten als deelauto, omdat de auto verwisselbare accu's heeft en voertuiggegevens op afstand zijn uit te lezen. Ook zou de Squad goed tegen slijtage bij zwaar gebruik kunnen en makkelijk zijn schoon te maken.  

Het Bredase bedrijf praat inmiddels met meerdere partijen over de inzet als deelauto. Ook voor platforms met deelscooters kan de Squad interessant zijn, denkt Hoevers. "Bij slecht weer en in de winter is het minder leuk om op een scooter te zitten. Voor scooterplatforms is het niet onlogisch om uit te breiden."

Behalve van deelplatforms is er ook interesse vanuit vastgoedbedrijven en besloten gemeenschappen in de VS. "In zo'n 'gated community' rijden mensen nu vaak met golfkarren, maar die mogen het terrein meestal niet af omdat ze niet op de openbare weg mogen."

Op lange termijn voorziet Hoevers dat de Squad als deelauto ook autonoom kan rondrijden. "Squads cruisen dan autonoom door de stad en gaan op de juiste momenten van de dag naar de gebieden waar de meeste vraag is. En als ze ergens in de weg staan zouden medewerkers ze op afstand ergens anders kunnen neerzetten." 

Prototype

De Squad is vanaf vandaag te pre-orderen. Het prototype van de micro-auto is later deze week te zien tijdens een event in de RAI. "Proefritten zijn nog niet mogelijk. Dit is nog een prototype. Voordat hij in productie gaat, zullen we nog wat zaken veranderen." 

De productie van de Squads gebeurt in India en de onderdelen komen uit China. "De eindassemblage gebeurt wel in Europa. De eerste leveringen verwachten we in de tweede helft van 2023 te doen."

Tonie van Ringelestijn