Oude gadgets steeds meer waard: 'Er is een nieuwe generatie verzamelaars'
De vraag naar vintage elektronica is de laatste twee jaar fors gegroeid in Nederland, meldt veilingsite Catawiki. Er komen steeds meer verzamelaars van oude gadgets bij. "De nieuwe generatie verzamelaars is opgegroeid met mp3-spelers en smartphones. Zij verzamelen vooral uit sentiment", vertelt Toby Wickwire van Catawiki.
Terwijl Apple-fans vanavond massaal uitkijken naar de nieuwe MacBooks, zijn er ook steeds meer gadgetfans die hun geld uitgeven aan oude apparaten waaraan ze mooie herinneringen hebben. De vraag naar zulke vintage elektronica is volgens Catawiki in twee jaar tijd in Nederland 'met meer dan 50 procent gestegen'.
Zeldzame oude Apple-computers en Nintendo-consoles leveren al langer enorme bedragen op, maar de laatste tijd is er ook steeds meer vraag naar gadgets uit de jaren nul, zoals iPods en iPhones. Die interesse komt van een andere groep mensen dan de verzamelaars van oude computers, vertelt Toby Wickwire van Catawiki. "We zien steeds meer verzamelaars onder twintigers en dertigers, die nostalgische gevoelens hebben bij bijvoorbeeld de eerste iPod en iPhone. Dat zijn de apparaten waar zij mee zijn opgegroeid."
De jongere generatie verzamelt nog niet als een investering in objecten die later veel waard zouden kunnen worden, zegt Wickwire. "Ze gaan voor de producten waar ze zelf herinneringen aan hebben. Het gaat hen niet om het geld, maar om het sentiment. Of ze willen bijvoorbeeld de eerste iMac in huis een mooi plekje geven, als een object in hun interieur."
De coronapandemie droeg bij aan de toegenomen interesse in het verzamelen van vintage elektronica. "Corona heeft zeker impact gehad. Mensen zaten thuis en waren op zoek naar nieuwe hobby’s. Verzamelen is nu eenmaal een hobby waarvoor je het huis niet uit hoeft", aldus Wickwire, die bij Catawiki curator is van de veiligen van oude elektronica.
Originele verpakking en prototypes
Gadgets die in kleine oplages zijn uitgebracht of die nog in de originele verpakking zitten zijn het meeste geld waard. Ook prototypes - vroege versies van producten - vormen een interessante categorie. Zo staat er momenteel een prototype van de muis van de Apple Lisa-computer op Catawiki. Wickwire: "Prototypes kunnen ook veel geld waard zijn. Vooral als het een belangrijk product in de geschiedenis was, of als het uiteindelijk nooit is uitgebracht. Zo hebben we nu een veiling van een prototype van een Nokia-telefoon met een groot touchscreen, dat nooit op de markt kwam."
Ook in trek zijn oude computers die nog helemaal werken, bijvoorbeeld doordat enkele onderdelen, zoals de harde schijf of de batterij, zijn vervangen. "Daar is ook een markt voor. Er zijn mensen die willen internetten met een oude Commodore 64, om de ervaring die ze destijds hadden opnieuw te beleven. Of mensen die een bepaalde game willen spelen op een Windows 95-pc waar het spel origineel voor gemaakt is. Zo’n game speelt soms ook veel beter op de originele hardware dan via een emulator op een moderne computer. Je krijgt dan ook dezelfde ervaring als vroeger."
Gesigneerde floppydisk
Er zijn ook professionele verkopers die apparaten helemaal uit elkaar halen en netjes schoonmaken. "Die mensen geven ook precies aan wat er aan een bepaald apparaat is veranderd of wat er gerepareerd is."
Bij Apple valt op dat niet alleen apparaten worden verzameld, maar ook tal van andere voorwerpen. Zelfs de borden en verlichting van Apple-dealers uit de jaren 80 leverden bij veilingen al honderden of duizenden euro’s op. En vorig jaar werd op Catawiki een floppydisk gesigneerd door Apple-medeoprichter Steve Wozniak verkocht voor 2400 euro.
Nepdozen uit China
De gestegen prijzen van vintage elektronica kunnen ook fraudeurs aantrekken, waarschuwt Wickwire. "In China worden nepdozen van oude Apple-producten gemaakt. Je moet goed kijken op de foto's om te zien of iets legitiem is of nep." Hij heeft als fervente game-verzamelaar veel ervaring met het vaststellen of een object echt is. "In de gamewereld zijn nepproducten een veel groter probleem dan bij elektronica, vooral bij Nintendo en Pokémon."
Wie nog een iPod of iPhone in een ongeopende verpakking heeft liggen, kan die maar beter goed bewaren. Al zullen die nooit gebruikte iPhones minder opleveren als ze niet van de eerste twee generaties zijn, verwacht Wickwire. "Van de iPhones die later verschenen is er vaak een veel groter aanbod van toestellen die nog in de verpakking zitten. Dat komt omdat meer mensen toen in de gaten hadden dat 'sealed' iPhones later geld waard zouden worden. Een iPhone 6 die nog in de doos zit zal in de toekomst minder waard zijn dan een ongebruikte iPhone 2G of iPhone 3G."
Tonie van Ringelestijn, redacteur Bright