Schadebedrag bij fraude met datingapps fors lager dan vorig jaar
Slachtoffers van datingfraude hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar een fors lager gemiddeld schadebedrag gemend dan een jaar geleden.
In totaal hebben slachtoffers van datingfraude in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 900.000 euro aan schade gemeld. Dat blijkt uit cijfers die Pointer bij de Fraudehelpdesk heeft opgevraagd.
Datingfraude is een veelvoorkomende manier van oplichting, waarbij de fraudeur zich voordoet als gewillige partner. Als de online relatie goed gaat, vraagt de oplichter al snel om geld.
Gemiddeld 13.000 euro
Slachtoffers van deze vorm van datingfraude zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar voor gemiddeld 13.000 euro opgelicht. Vorig jaar was dat nog ruim twee keer zoveel: 31.000 euro per persoon.
Totale schade valt nog mee
Vergeleken met voorgaande jaren valt het totale schadebedrag tot nu toe mee. In 2021 werd voor 7,2 miljoen euro aan schade gemeld, de twee jaar ervoor voor ruim 3,5 miljoen euro. Toch blijft dat totaalbedrag afhankelijk van individuele schadegevallen, stelt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk tegenover Pointer. Sommige slachtoffers worden voor meerdere tonnen opgelicht.
Daarnaast waren de meldingslijnen van de Fraudehelpdesk eerder dit jaar gesloten, in verband met de corona-lockdown. Met name datingfraudeslachtoffers bellen vaak liever dan dat ze een webformulier invullen, aldus de woordvoerder.
Beleggingsfraude in opkomst
De werkwijze van de fraudeurs zou ondertussen wel veranderen. Eerder deden de daders vooral alsof zij geldproblemen hadden en vroegen hun slachtoffers om geld voor te schieten. Nu verplaatst de strategie zich naar beleggingsfraude. De fraudeurs doen zich daarbij juist rijk voor, en noemen aandelen of cryptomunten als reden. Dan kom het aanbod om namens het slachtoffer te investeren, waarna het geld verdwenen is.