Toezichthouder VS aan Apple en Google: haal TikTok uit appwinkels
De Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC heeft Apple en Google verzocht om TikTok uit hun appwinkels te verwijderen vanwege zorgen over hoe het Chinese moederbedrijf van de app met gebruikersgegevens omgaat.
FCC-commissaris Brendan Carr heeft de topmannen van Apple en Google per brief gevraagd om TikTok uit hun appstores te halen vanwege 'het patroon van heimelijke gegevenspraktijken' door het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance. Eerder deze maand meldde Buzzfeed News dat Chinese medewerkers van TikTok bij gegevens van Amerikaanse gebruikers konden. Een 'master admin' in Peking zou 'toegang tot alle data' hebben, ondanks eerdere claims van het bedrijf over de opslag van data van Amerikaanse gebruikers op servers in de VS.
Volgens Carr vormt TikTok een 'onaanvaardbaar nationaal veiligheidsrisico', doordat de Chinese overheid 'schijnbaar ongecontroleerde toegang' tot gevoelige gegevens van gebruikers heeft. "TikTok is eigendom van het in Peking gevestigde ByteDance, dat banden heeft met de Communistische Partij en die volgens de Chinese wet moet voldoen aan de surveillance-eisen", aldus Carr.
De commissaris wijst erop dat TikTok onder andere de zoek- en browsegeschiedenis, biometrische gegevens en toetsaanslagpatronen van gebruikers verzamelt. Google en Apple hebben nog niet gereageerd. De bedrijven moeten voor 8 juli met een reactie komen.
TikTok: data naar Amerikaanse servers
TikTok kondigde onlangs aan alle gegevens van Amerikaanse gebruikers te verplaatsen naar de servers van het Amerikaanse techbedrijf Oracle. Bytedance gebruikt nu nog eigen servers in de VS en Singapore voor back-ups, maar belooft data van Amerikaanse gebruikers volledig op Oracle-servers in de VS te gaan bewaren.
TikTok heeft ook een nieuwe afdeling opgericht met Amerikaanse leidinggevenden die is gericht op het beheer van Amerikaanse gebruikersgegevens.
Downloadverbod kwam er niet
TikTok ligt in de VS en andere westerse landen al jaren onder vuur vanwege privacyzorgen en de vrees dat de Chinese overheid toegang tot gevoelige gegevens van gebruikers heeft. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump stelde een volledig downloadverbod op TikTok voor, maar zijn opvolger Joe Biden herriep Trumps bevelen. Dat gebeurde nadat federale rechters een downloadverbod van TikTok hadden geblokkeerd, omdat de regering van Trump onvoldoende had aangetoond dat de app een gevaar voor de nationale veiligheid vormde.
Een gedwongen verkoop van de video-app aan winkelketen Walmart en softwaremaker Oracle was na meerdere juridische overwinningen door ByteDance al van de baan. Voor medewerkers van het Amerikaanse leger en nationale veiligheidsinstanties geldt al langer een verbod op het gebruik van TikTok op apparatuur van de overheid.