Review Bowers & Wilkins Px7 S2: prachtige koptelefoon met schitterend geluid
Bowers & Wilkins kan zich met de nieuwe Px7 S2 meten met de beste koptelefoons van het moment, maar onderscheidt zich met een vol, warm geluid, een premium afwerking en solide bouwkwaliteit.
Bowers & Wilkins maakt al jaren koptelefoons van fraaie materialen, die net wat duurder en 'premium' voelen dan de concurrentie. Die concurrentie zit echter niet stil; Apple geeft met zijn AirPods Max een vergelijkbaar premium gevoel met een iets zwaardere koptelefoon. Sony blijft ondertussen de grenzen opzoeken met zijn 1000X-serie die goed scoort op comfort, geluid en actieve ruisonderdrukking.
De Px7 S2 bewijst dat de Britten van Bowers & Wilkins ook zeker niet hebben stilgezeten. De S2 in de titel doet misschien vermoeden dat dit een kleine update is ten opzichte van de Px7 van eind 2019, toch is dit op alle vlakken een nieuwe koptelefoon.
Om met het belangrijkste te beginnen: de geluidskwaliteit. Die is zoals je van Bowers & Wilkins mag verwachten uitstekend. Goed gebalanceerd, met standaard een aanwezige maar niet overheersende bass, heldere hoge tonen en vooral een aanwezig middenpallet.
In minder zweverige bewoording: deze Bowers & Wilkins leent zich voor alles waarvoor je een prijzige koptelefoon als deze wil gebruiken. Voor muziek van elk genre, voor films en series en voor telefoongesprekken en videovergaderingen. Bij muziek klinkt de Px7 S2 minder bassig dan bijvoorbeeld de koptelefoons van Beats, of de nieuwste hoogvlieger van Sony, de WH-1000XM5.
De middentonen pakken op deze B&W echter wel echt het hoofdpodium. Dat zorgt voor een breed, ruimtelijk geluid, ook mede dankzij de plaatsing van de speakers in de oorschelpen. Die staan in een grotere hoek ten opzichte van het oor dan bij eerdere B&W's, wat inderdaad zorgt voor een ruimtelijker geluid.
Auditieve alleskunner
Deze koptelefoon haalt het beste naar boven in filmmuziek en andere instrumentale nummers. Maar ook wie naar het nieuwste album van Adele luistert, krijgt het gevoel dat ze vlak naast je zit terwijl de muziek je oren vult. Qua bass schiet de koptelefoon echter echt niet tekort. Alles bij elkaar klinkt de koptelefoon warm, ruimtelijk en gedetailleerd; we hebben weer details in nummers gehoord die met andere koptelefoons niet hoorbaar zijn.
Telefoongesprekken klinken ondertussen ook prima, al klink je voor de ontvanger relatief zacht maar wel goed verstaanbaar. Bowers & Wilkins heeft voor het eerst ook een app waarmee je via een simpele equalizer zelf de treble en bass kan aanpassen. Daarmee maak je de Px7 S2 alsnog net zo bassig als bijvoorbeeld de koptelefoons van Sony.
Subtiel maar onderscheidend
De materialen dan, want daarmee blijft Bowers & Wilkins zich onderscheiden. Naast de precies even dure Sony WH-1000XM5 oogt en voelt de Px7 S2 wat geraffineerder. De Sony is gemaakt van plastic en imitatieleer, terwijl de hoofdband van deze B&W bovenop bedekt is met met materiaal dat oogt en aanvoelt als geweven stof. Dat materiaal komt weer terug op de buitenkant van de verder lichtmetalen oorschelpen.
Een chromen randje accentueert de comfortabele randen van traagschuim, die voor brildragers ook comfortabel zitten en prima afsluiten. Met 307 gram is de Px7 S2 aan de gewichtige kant tegenover de Sony van 250 gram, maar het kan altijd zwaarder: de Apple AirPods Max kan met zijn 386 gram op den duur vermoeien en dat gaat in iets mindere mate ook op voor deze Px7 S2.
Door het gewicht en de materialen voelt deze Bowers & Wilkins wel echt als een koptelefoon van 400 euro. Hij is onopvallend maar onderscheidend, en verkrijgbaar in zwart, lichtgrijs en donkerblauw. De knoppen op de randen voelen net zo solide als de rest van het apparaat: rechts stroom/pairing, volume en play/pauze, allemaal een eigen knop met genoeg ruimte rondom of een onderscheidende structuur.
Prima active noise cancellation
Links zit de knop voor het schakelen van de modus: active noise cancellation, transparantiemodus of uit. Die knop kan je ook aanwijzen als activatieknop voor de slimme assistent van je telefoon. De actieve ruisonderdrukking van de Px7 S2 is dik in orde; de technologie is eigenlijk de afgelopen twee, drie jaar al sterk bij elke koptelefoon in deze prijsklasse.
Volgens Bowers & Wilkins vermindert de actieve ruisonderdrukking het omgevingsgeluid met zo'n 30 decibel. In een drukke trein of een rumoerige koffiezaak is dat ruim voldoende om je volledig af te kunnen sluiten. De Sony WH-1000XM5 presteert bij vergelijking net wat beter en sluit meer herrie buiten, maar niet dermate dat het een twistpunt is. Bij de transparantiemodus hoor je via de microfoons de omgeving, wat ook bij Bowers & Wilkins ietwat plastisch en versterkt overkomt. Dat euvel heeft de functie op elke koptelefoon behalve bij Apple; bij AirPods klinkt de transparantiemodus alsof de omgeving onversterkt wordt doorgelaten.
De batterijduur van de Px7 S2 is op papier 30 uur, prima concurrerend en in de praktijk benaderbaar met actieve ruisonderdrukking aan en het volume rond de 50 procent. Gelukkig heeft de koptelefoon ook een snellaadfunctie: 15 minuten aan de usb-c-kabel is genoeg voor tot 7 uur extra luisteren. Opladen is ook wel echt nodig: een mini-jack-aansluiting ontbreekt, al wordt wel een usb-c-naar-mini-jack bijgeleverd. Passief luisteren is er echter niet meer bij: de Px7 S2 doet 't alleen als 'ie aan staat.
Conclusie
De B&W Px7 S2 is een koptelefoon voor de fijnproever, zowel qua geluid als vormgeving. Hij klinkt in alle gevallen sterk, voelt hoogwaardig en draagt prettig en heeft alle functies in huis, maar niet te veel. Qua aanpassen van instellingen en equalizer is de B&W wat beperkt en er is geen touch-control, of een snelle spreekfunctie zoals bij de Sony's.
Dat zijn keuzes: de Px7 S2 zet goed geluid voorop, gevolgd door een fraai ontwerp en daarbij is geen ruimte voor loze franje. En met dat recept houdt Bowers & Wilkins zich in deze snel veranderende markt uitstekend staande.
De Bowers & Wilkins Px7 S2 is verkrijgbaar in zwart, grijs en blauw voor een adviesprijs van 429 euro.
Floris Poort