TikTok Shopping

Shoppen op TikTok slaat niet aan: Europese lancering afgeblazen

tiktok shopping shop winkel winkelen
5 juli 2022 om 15:54
Update: 5 juli 2022 om 15:54

Video-app TikTok ziet af van het plan om via livestreams in de EU en de VS producten te verkopen aan gebruikers. De functie TikTok Shopping is in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe een fiasco.

De Chinese TikTok-maker ByteDance lanceerde TikTok Shopping afgelopen najaar voor Britse gebruikers en was van plan om de functie ook in de rest van Europa en in de Verenigde Staten te lanceren. Maar na slechte resultaten in het Verenigd Koninkrijk worden die plannen geschrapt, meldt de Britse krant Financial Times.

In Azië is het kopen van producten via livestreams razend populair. Populaire TikTokkers laten tijdens de livestreams producten zien die kijkers direct kunnen aanklikken om ze te bestellen. TikTok Shopping werd onlangs ook gelanceerd in Thailand, Maleisië, Vietnam en Indonesië.

Influencers afgehaakt

De winkelfunctie is door Britse TikTok-gebruikers veel minder goed ontvangen dan Bytedance had verwacht. Omdat de doelstellingen niet zijn gehaald en veel Britse influencers alweer zijn afgehaakt, gaat er een streep door de plannen voor een uitrol in de EU en de VS. "De markt is er gewoon nog niet. Consumenten zijn er nog niet klaar voor, het staat nog in de kinderschoenen", aldus een TikTok-medewerker tegen de krant. TikTok liet weten door te gaan met 'experimenteren met nieuwe commerciële mogelijkheden'.

'Giftige werkcultuur'

Het project van TikTok in Londen kampt ook met interne perikelen. De manager die het TikTok Shopping in Europa runde moest onlangs plaatsmaken, nadat hij zou hebben gezegd dat hij 'niet geloofde' in zwangerschapsverlof.

Ook kwamen berichten naar buiten over overmatig overwerk en een 'giftige' werkcultuur. Dat zou hebben geleid tot een leegloop bij het e-commerce-team. "Ze geven niet om burn-out omdat het zo'n groot bedrijf is, ze kunnen je gewoon vervangen", aldus een ex-teamleider van TikTok tegen de Financial Times.

Meer zorgen over TikTok

TikTok ligt ook al langer onder vuur vanwege zorgen over privacy. Chinese medewerkers kunnen bij gegevens van gebruikers in westerse landen, wat leidt tot de vrees dat de Chinese overheid toegang tot gebruikersdata heeft. Een Amerikaanse toezichthouder heeft daarom Apple en Google opgeroepen om TikTok uit hun appwinkels te verwijderen.

Daarnaast is er regelmatig kritiek op de manier waarop TikTok omgaat met het moderen van schadelijke content. Zo bleek uit onderzoek door RTL Nieuws dat TikTok zijn eigen regels rond zelfmoord en nepnieuws niet goed toepast.