Drones

Nieuwe drone van DJI moet vliegen met 'first person view' makkelijker maken

© Bright

Nieuwe DJI-drone moet ‘first person view’ makkelijker maken
25 augustus 2022 om 13:00
Update: 25 augustus 2022 om 13:07

Dronefabrikant DJI heeft de nieuwe DJI Avata-drone met first person view (FPV) onthuld. Met een videobril op is de drone met een nieuwe bewegingscontroller te besturen. Meerdere veiligheidsfuncties moeten het vliegen met FPV ook voor beginners geschikt maken.

De nieuwe DJI-drone is ontworpen om bestuurd te worden met first person view (FPV). Daarbij kijkt de dronepiloot live mee vanuit het blikveld van de drone. FPV is vooral bekend van racedrones, die met hoge snelheden vlak langs muren en andere objecten kunnen vliegen. In combinatie met een videobril en een speciale controller met bewegingssensoren is de nieuwe DJI Avata-drone met bewegingen van één hand te besturen. 

DJI bracht vorig jaar al zijn eerste FPV-racedrone op de markt, maar de bediening van het nieuwe model is volgens de Chinese fabrikant 'zo intuïtief dat beginners er snel mee aan de slag kunnen'. De drone heeft allerlei veiligheidsfuncties die ervoor moeten zorgen dat de drone niet crasht. Ook moet de drone veiliger binnen gebouwen vliegen, doordat de propellers worden beschermd door omhulsels.

De DJI Avata weegt 410 gram, waardoor een dronebrevet vereist is. De vliegduur op een volle accu is zo'n 18 minuten. Als de dronepiloot met de videobril op vliegt, is het verplicht om iemand anders ter plekke zicht op de drone te laten houden.

DJI Avata drone

Camera en bril

De drone maakt beelden met een 1/1.7 inch cmos-sensor met 48 miljoen pixels, goed voor 4K-video’s met 60 fps. De camera beschikt over verbeterde stabilisatie met twee technieken: RockSteady voorkomt trillende beelden en HorizonSteady houdt het beeld recht. De drone heeft 20 GB interne opslag. 

De Avata is ontworpen om samen te werken met de videobril DJI Goggles 2, die in Europa de dronebeelden tot 2 kilometer afstand kan ontvangen. De drone ondersteunt ook de bestaande DJI FPV-bril en controller. Ook de gimbalcamera is met de nieuwe motion-controller met handgebaren te bedienen. De Goggles 2-bril heeft een scherper micro-oled-schermpje en de lenzen zijn zo aan te passen dat brildragers hun bril niet op hoeven te houden. 

Veiligheidssysteem

De Avata verschilt van andere FPV-racedrones door het optionele veiligheidssysteem. De meeste racedrones hebben niet zo’n systeem en zijn alleen te besturen door geoefende piloten. Normale drones stoppen bijvoorbeeld vanzelf en zweven op de plaats als de bestuurder niks doet. Racedrones vallen op zo’n moment uit de lucht of schieten nog een eind rechtdoor: ervaren piloten zetten dat naar hun hand door allerlei stunts en capriolen uit te voeren.

De drone van DJI heeft drie standen om die hoge moeilijkheidsgraad op te vangen. In de normale modus reageert de Avata als een normale drone, en zweeft op de plaats als-ie geen opdracht krijgt. In de handmatige modus gedraagt de drone zich als elke andere racedrone, zonder veiligheidssysteem en met aanpasbare stuureigenschappen. In de handmatige modus met de FPV-controller kan de drone 100 km/u halen.

Als derde is er de sportmodus, een hybride tussen normaal en handmatig. De drone kan dan dynamischer vliegen, met scherpere bochten bijvoorbeeld, maar heeft nog wel een vangnet. De modus is volgens DJI bedoeld als tussenstap voor piloten die voor het eerst leren om te sportvliegen met een drone. Mocht de Avata-drone op z’n kop terecht zijn gekomen na een harde landing, dan is er een nieuwe 'turtle-mode', waarbij de drone zichzelf weer rechtop kan zetten om weer op te stijgen.

De DJI Avata kost vanaf 579 euro en de bundel met de Goggles 2 kost vanaf 1429 euro. Onlangs kwam DJI ook al met de Mini 3 Pro, een lichte drone waarvoor geen dronebrevet verplicht is.

Getest: DJI Mini 3 Pro