Lancering maanraket uitgesteld: problemen met een motor
De geplande lancering van de nieuwe Amerikaanse raket die naar de maan en terug moet vliegen is vanmiddag uitgesteld. Een van de vier motoren aan boord kwam niet op de juiste temperatuur.
De vluchtleiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot de lancering af te blazen, nadat de aftelklok eerder al met nog 40 minuten te gaan op pauze was gezet. Het lukte volgens NASA niet om de motor 'op het juiste temperatuurbereik voor de lancering te krijgen'.
De maanmissie Artemis 1 is een generale repetitie voor bemande vluchten naar de maan, die over enkele jaren moeten plaatsvinden.
Krachtigste raket ooit
NASA hoopt vrijdag een nieuwe poging te doen om de raket, het Space Launch System (SLS), te lanceren. De SLS is de krachtigste raket ooit en is 100 meter hoog. De raket vervoert het ruimtevaartuig Orion, dat uiteindelijk mensen naar de maan moet brengen. De reis naar de maan en terug duurt zo'n zes weken.
Zowel de SLS-raket als het Orion-vaartuig verkeren volgens NASA momenteel in 'een veilige en stabiele configuratie'.
Zonnepanelen uit Leiden
Op zijn vroegst in 2025 willen de Verenigde Staten weer mensen op de maan zetten. Tussen 1969 en 1972 liepen er twaalf Amerikaanse astronauten daar rond.
Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van Europa en Canada. Bij volgende missies zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in de VS is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt onder andere voor stroom, die wordt opgewekt met vier zonnepanelen van Airbus Nederland uit Leiden.