'Illegaal en marktverstorend'

Justitie VS: 'Google betaalt miljarden om populairste zoekmachine te blijven'

9 september 2022 om 10:59
Update: 9 september 2022 om 11:19

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vindt dat Google zijn positie als populairste zoekmachine op illegale wijze vasthoudt, door miljarden te betalen aan onder meer Apple en Samsung.

Veel apparaten en browsers hebben een standaard zoekmachine, en in veruit de meeste gevallen is dat Google. Het bedrijf betaalt daar fors voor: in 2017 betaalde Google bijvoorbeeld 3 miljard dollar aan Apple om de standaard zoekmachine op iPhones te blijven. In de jaren daarna zou dat toegenomen zijn tot 8 tot 12 miljard dollar per jaar, met volgens analisten inmiddels bedragen van boven de 20 miljard dollar per jaar.

Hoe hoog die bedragen inmiddels echt zijn is niet bekend, maar de openbaar aanklager die optreedt namens Justitie spreekt tegenover een rechter van "enorme getallen". Het ministerie is na lang onderzoek een grote mededingingszaak tegen Google begonnen. De partijen zetten gisteren voor het eerst hun zaak uiteen tegenover de rechter in een hoorzitting. De rechtszaak start formeel vermoedelijk pas volgend jaar.

'Betalingen illegaal en marktverstorend'

Justitie in de VS vindt dat Google zijn machtspositie misbruikt en stelt dat de betalingen aan andere bedrijven illegaal zijn, meldt Bloomberg. "Google investeert miljarden om de standaard zoekmachine te zijn, in de wetenschap dat mensen dat toch niet aanpassen", zei de openbaar aanklager.

De zaak tegen Google werd twee jaar geleden al aangespannen. Het geldt als de eerste grote zaak van die Amerikaanse regering aanspant in een poging de macht van de grote techbedrijven te beteugelen.

Google: overheid snapt het niet

De advocaat van Google stelt dat Justitie en de staten de markt voor zoekmachines niet goed begrijpen. Ze zouden zich te veel richten op kleinere zoekmachines als Microsoft Bing en DuckDuckGo. Ondertussen wordt de zoekmachine van Google volgens zijn advocaat bedreigd door diensten als TikTok, Instagram, Facebook en Amazon.

Onlangs wees Google er ook al op dat de zoekgewoontes van vooral jongeren zich inderdaad verplaatsen van de klassieke zoekmachines naar apps als TikTok. Ook geldt TikTok als belangrijke nieuwsbron onder jongeren.

"Je hoeft niet naar Google om op Amazon te winkelen. Je hoeft niet naar Google om via Expedia vliegtickets te kopen. Het feit dat Google niet bij elke zoekopdracht concurrentie heeft, betekent niet dat het helemaal geen concurrentie heeft", stelt de advocaat.

'Google zet concurrenten buitenspel'

Alle partijen zijn het erover eens dat het bezit van veel data over gebruikers belangrijk is voor Google. Het bedrijf kan veel data verzamelen, want naast de grootste zoekmachine heeft Google ook 's werelds meest gebruikte internetbrowser Chrome. Ook 's werelds meest populaire besturingssysteem Android is van Google, net als de meest gebruikte online videodienst YouTube, de populairste e-maildienst Gmail en de meest gebruikte kaartendienst Google Maps.

Door zich bij bedrijven als Apple en Samsung in te kopen als standaard zoekmachine, zet Google volgens Justitie concurrenten buitenspel. Die krijgen niet de kans om data over klanten te verzamelen. "Met standaard exclusiviteit onthoudt Google zijn rivalen systematisch van data", aldus de openbaar aanklager.

Apple

Volgens de advocaat van Google werken bedrijven niet met Google samen omdat het ze moeten, "maar omdat ze het willen". Eerder dit jaar werd Google ook al beschuldigd van het afkopen van Apple, om ervoor te zorgen dat Apple geen eigen zoekmachine zou bouwen. Apple concurreert op steeds meer andere vlakken al wel met Google.