Hacker lekt beelden langverwachte game GTA 6: 'Nachtmerrie voor gamestudio'
Een hacker heeft tientallen video's online gezet met beelden van de game Grand Theft Auto VI. De hacker zou geld eisen van game-ontwikkelaar Rockstar Games, dat de hack inmiddels heeft bevestigd.
Mensen die bekend zijn met de ontwikkeling van de game zeggen dat de beelden authentiek zijn. Het gaat om in totaal zo'n 50 minuten aan beelden van de langverwachte game. De hacker dreigt op een webforum meer gegevens over GTA 6 te lekken, zoals testversies en broncodes. Hij riep medewerkers van Rockstar Games en moederbedrijf Take-Two Interactive op zich bij hem te melden, waarna hij over een 'deal' zou willen onderhandelen.
Reactie Rockstar Games
Rockstar Games bevestigt de hack en betreurt het uitlekken van de beelden. Het bedrijf verwacht echter dat de hack geen effect heeft op zijn huidige games en de ontwikkeling van toekomstige titels. De ontwikkeling van de volgende GTA zal doorgaan zoals gepland en Rockstar Games zal daar meer over delen als de game daar klaar voor is.
Nachtmerrie
"Dit is een van de grootste lekken in de geschiedenis van games en een nachtmerrie voor Rockstar Games", zegt gamejournalist Jason Schreier. Sommige gelekte video's zijn inmiddels na verzoeken van Take-Two Interactive van YouTube verwijderd.
Uber-hack
De persoon achter het GTA-lek claimt ook achter de recente grote hack bij Uber te zitten. Net als bij de Uber-inbraak zegt de hacker bij Rockstar Games toegang te hebben gekregen tot het Slack-account van een werknemer.
Vele jaren in ontwikkeling
GTA 6 is al jaren in ontwikkeling. De game zou zich afspelen in Vice City, een fictieve karikatuur van Miami. De stad was eerder al het hoofdtoneel van GTA Vice City uit 2002. Die game speelde zich af in de jaren 80 met verwijzingen naar films als Scarface en series als Miami Vice.
Wanneer het spel wordt uitgebracht, is nog niet bekend. Bank of America schat dat de opvolger van GTA V uit 2013 bij de lancering 3,5 miljard dollar kan opleveren, waarna GTA 6 vervolgens zo'n 2 miljard per jaar zou kunnen opbrengen.