Onderzoek: minder verdoving tijdens operatie dankzij virtual reality
Mensen die tijdens een operatie op een virtual-reality-bril 'ontspannende' beelden zien, blijken veel minder verdoving nodig te hebben. Dat komt door de afleiding die VR aan patiënten biedt, zeggen wetenschappers.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. De wetenschappers vergeleken twee groepen van patiënten die een handoperatie ondergingen, waarbij ze plaatselijk verdoofd werden. De ene groep kreeg tijdens de operatie een VR-bril op waarop ze 'ontspannende of meeslepende' beelden zagen, de andere groep moest het zonder VR doen.
Op de VR-bril zagen patiënten bijvoorbeeld een 360-graden uitzicht op een vredige weide, een bergtop of een bos. Ook waren er VR-apps met begeleide meditatie en beelden van een heldere sterrenhemel.
Minder verdoving
De VR-groep vroeg om veel lagere niveaus van het verdovingsmiddel propofol, dat werd gebruikt om de pijn in de hand te verminderen. De VR-patiënten kregen gemiddeld 125 milligram per uur toegediend, vergeleken met 751 milligram per uur bij de andere groep. De VR-groep verliet ook de afdeling voor herstel na de verdoving een stuk sneller: na gemiddeld 63 minuten versus 75 minuten voor de niet-VR-groep.
De mindere verdoving leidde niet tot grote verschillen in pijn, angst of algehele tevredenheid, zeggen de onderzoekers. "Door VR-afleiding te gebruiken kan mogelijk schadelijke of onnodige verdoving worden vermeden zonder het comfort van de patiënt tijdens handchirurgie in gevaar te brengen."
Nuttig bij veel ingrepen
Het verminderen van de hoeveelheid verdoving die een patiënt krijgt, kan helpen om het ziekenhuisverblijf te verkorten en het risico op complicaties te verminderen. Experts zouden patiënten wel vooraf moeten checken op 'cyberziekte': een soort bewegingsziekte waar sommige mensen in VR last van hebben, waardoor ze bijvoorbeeld duizelig en misselijk worden.
Virtual reality kan een nuttig hulpmiddel tijdens operaties zijn, denkt Brenda Wiederhold, medeoprichter van het Virtual Reality Medical Center, die niet bij het onderzoek in Boston betrokken was. "We hebben zoveel use-cases voor VR en operaties, zoals keizersneden en hartoperaties", aldus Wiederhold in Technology Review.
Angst en chronische pijn
De wetenschappers in Boston willen een vervolgonderzoek doen onder patiënten die een heup- en knieoperatie ondergaan om te onderzoeken of VR ook kan helpen bij het beheersen van angst tijdens operaties. Ook na operaties kan VR volgens Wiederhold een belangrijke rol spelen bij het verminderen van chronische pijn.