© NASA

nasa crash asteroide dart asteroid
'Aarde verdedigen'

Ruimtevaartuig NASA gaat op asteroïde crashen

26 september 2022 om 06:37
Update: 26 september 2022 om 06:44

Een ruimtevaartuig van NASA slaat vannacht te pletter op een ruimterots. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie test daarmee of het mogelijk is om een asteroïde uit zijn baan door het heelal te duwen. Dat kan mogelijk ooit voorkomen dat zo'n rots de aarde en de mensheid bedreigt.

Het NASA-experiment heet Double Asteroid Redirection Test, afgekort DART. Het ruimtevaartuig is ongeveer zo groot als een auto. Afgelopen november werd het gelanceerd. Het vliegt nu bij zijn eindbestemming, de 780 meter grote rots Didymos en zijn 160 meter grote maantje Dimorphos, op 11 miljoen kilometer afstand van de aarde.

In de nacht van maandag op dinsdag, rond 01.14 uur Nederlandse tijd, slaat de DART met een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde in op Dimorphos. Het is de bedoeling dat het maantje daardoor in een iets kortere baan rond Didymos wordt geslagen.

Voor de rotsen heeft dat verder geen gevolgen, het gaat erom te ontdekken wat het effect van zo'n impact is. In oktober 2024 moet een sonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA genaamd Hera gaan kijken wat er precies is gebeurd. 

Kometen en asteroïden

Rond de zon draaien miljarden kometen en asteroïden zoals Didymos en Dimorphos. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, hoewel we in elk geval de komende honderd jaar niets van ze te vrezen hebben.

Mocht er wel ooit een grote rots op de aarde afstevenen, dan kan een klein duwtje misschien genoeg zijn om hem langs de aarde te leiden en vernietiging af te wenden.

Verdedigen van de aarde

"Het gaat echt om het verdedigen van de aarde. Tot nu hebben we altijd veel geluk gehad. We brengen nu ook in kaart wat de gevaarlijke asteroïden zijn. Daardoor komen er ook steeds meer alarmen voor asteroïden. Dan zien we bijvoorbeeld dat de kans bijvoorbeeld 1 op 1000 is dat hij de aarde raakt", zei Michel van Pelt van de ESA onlangs in EditieNL. "Maar er is nog niet veel onderzoek gedaan naar wat we precies kunnen doen als zoiets gebeurt. We willen graag een keer zien of de modellen die we hebben ook kloppen."

Luister ook: