Record Apple-leverancier door 'stormachtige' vraag naar iPhone 14 Pro
De belangrijkste leverancier van Apple, de Taiwanese techreus Foxconn, heeft in september een nieuw omzetrecord gehaald. Dat is vooral te danken aan de grote vraag naar de nieuwe iPhone 14 Pro en Pro Max.
Foxconn, dat voluit Hon Hai Precision Industry heet, is al jaren verantwoordelijk voor de assemblage van de meeste iPhones. Het Taiwanese bedrijf meldde vandaag een nieuw maandelijks omzetrecord in september van 25,9 miljard dollar. Dat was een stijging van 40 procent op jaarbasis en 83 procent hoger dan in augustus.
De grote omzetgroei werd volgens Foxconn veroorzaakt door de 'lancering van nieuwe producten en een soepel verlopende massaproductie’. Foxconn noemt zijn klanten nooit expliciet, maar het is duidelijk dat het om de nieuwe iPhones gaat. Analist Neil Shah van Counterpoint Research zegt tegen CNBC dat Foxconns recordomzet kwam door de 'stormachtige vraag' naar de duurdere iPhone 14 Pro- en Pro Max-modellen, die half september werden gelanceerd.
Foxconn is ook positief over het komende kwartaal, al houdt het bedrijf vanwege mogelijke problemen met de toeleveringsketen en de stijgende inflatie wel een slag om de arm.
Pro-versies populairst
De iPhone 14 Pro en Pro Max hebben als vernieuwingen onder meer het dynamic island bovenin het scherm en verbeterde camera's. De levertijd van de iPhone 14 Pro-versies is momenteel vier weken, terwijl de normale iPhone 14 direct leverbaar is.
Direct na de introductie van de nieuwe iPhones zeiden analisten al dat de vraag naar de duurdere Pro-modellen groter was dan die naar de reguliere iPhone 14. Vorige week kwam naar buiten dat Apple de totale geplande iPhone-productie voor dit jaar met zes miljoen had verlaagd naar 90 miljoen, wat vergelijkbaar is met de productie van de iPhone 13 vorig jaar.
Volgens analist Amit Daryanani wijzen de data op een 'sterke vraag naar de iPhone 14 Pro en Pro Max'. Apple zou tegen de wereldwijde trend in gaan. De totale smartphonemarkt zal dit jaar volgens marktonderzoeker IDC met 6,5 procent krimpen, mede door de inflatie en de vrees voor een recessie.
Luister ook: