Hof: Ziggo hoeft waarschuwingen Brein niet door te sturen aan klanten
Internetprovider Ziggo hoeft van het gerechtshof geen waarschuwingen van de Stichting Brein door te sturen naar klanten die films, series of muziek illegaal downloaden.
Dat bepaalde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep. De Stichting Brein, dat de auteursrechthebbenden vertegenwoordigt, stuurt brieven naar providers over klanten die veel films, series, games of muziek illegaal down- en uploaden via Bittorrent. Brein wil dat providers verplicht worden deze waarschuwingen door te sturen naar deze 'frequente en langdurige uploaders'. Het gerechtshof oordeelt nu dat daar 'vooralsnog' geen juridische grondslag voor is.
De stichting heeft alleen het IP-adres dat wordt gebruikt voor het illegale downloaden, maar het heeft niet de naam van de persoon en de adresgegevens. De provider kan vaak wel zien welke klanten bij welke IP-adressen horen. Met de waarschuwingsbrieven hoopt Brein dat mensen vrijwillig stoppen met illegaal down- en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
'Milde vorm van handhaving'
Brein overweegt tegen het arrest in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Brein vindt het doorsturen van de waarschuwingsbrieven 'de meest milde vorm van handhaving'.
"De inbreukmaker krijgt de mogelijkheid om zijn of haar gedrag aan te passen zonder directe consequenties. Het oordeel van het Hof accepteren zou betekenen dat Brein haar programma moet aanpassen om altijd afgifte van naam-, adres- en woonplaatsgegevens te vorderen, zodat de inbreukmaker in geval van volharding voor de rechter gedaagd kan worden", aldus de stichting.
Privacywet
De rechter oordeelde eerder al dat Ziggo voorlopig geen waarschuwingen van Brein hoeft door te sturen, omdat de provider daarvoor eerst een vergunning van privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens nodig heeft. Doorsturen zou dan in strijd zijn met de privacywet AVG. Volgens het gerechtshof had Brein via de rechter van Ziggo kunnen vorderen dat het bedrijf zo'n vergunning bij de AP moest aanvragen als 'een tussenstap in het verkrijgen van zekerheid over een verwerkingsgrondslag'.
In februari verloor BREIN al een soortgelijke rechtszaak tegen Ziggo.