Uitrol glasvezel

Glasvezel ongelijk verdeeld over het land: uitrol in Randstad loopt nog achter

2 november 2022 om 09:39
Update: 2 november 2022 om 09:39

De beschikbaarheid van glasvezel is ongelijkmatig verdeeld over het land, constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Onder meer in de Randstad loopt de uitrol nog achter. Op een nieuwe online-kaart is voortaan de beschikbaarheid van glasvezel per postcode te checken.

Nederland telde in het tweede kwartaal 5 miljoen glasvezelaansluitingen, 300.000 meer dan in de periode daarvoor. KPN legde tussen 65 en 70 procent van de verbindingen aan, Delta Fiber tussen de 15 en 20 procent. Open Dutch Fiber, dat dit jaar E-Fiber overnam, is goed voor een marktaandeel van 5 tot 10 procent.

In relatief dunbevolkte gebieden als Zeeland, noordoost-Groningen en het zuiden van Limburg, maar ook in delen van de Randstad is glasvezel in veel postcodegebieden nog niet beschikbaar.

Glasvezelkaart

De toezichthouder ACM een nieuwe glasvezelkaart gemaakt die per postcodegebied toont of er glasvezel beschikbaar is en hoeveel huishoudens er op zijn aangesloten. "Zo kan iedereen goed volgen hoe het uitrollen van glasvezel over het land verloopt", zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. "Dat proces gaat gestaag door, en het aantal actieve aansluitingen blijft ook groeien."  

Achterstand Randstad

De verschillen per regio komen doordat het aanleggen van glasvezel grote investeringen vergt. Bedrijven richten zich daarom op gebieden waar ze verwachten die investeringen relatief snel te kunnen terugverdienen. Dat is volgens de ACM de verklaring waarom de glasvezeluitrol in de Randstad nog wat achterblijft. "Dat is vermoedelijk doordat daar al koper- en kabelnetwerken liggen waar snel internet op mogelijk is. Dat heeft de vraag naar snel internet via glasvezel beperkt."

De ACM verwacht dat de uitrol van glasvezel in de Randstad de komende jaren zal versnellen 'omdat het datagebruik toeneemt'. "Het is voor providers een grote markt en de ervaring leert dat de eerste aanbieder de beste concurrentiepositie heeft."

Meestal wordt in elk gebied maar door één partij glasvezel aangelegd, stelt de ACM. "Het komt vooralsnog maar incidenteel voor dat op een adres twee glasvezelaansluitingen gerealiseerd worden."

Gebruik kabel en koper daalt

In het tweede kwartaal waren er bijna 2,3 miljoen glasvezelaansluitingen in gebruik. Dat was een toename van 79 duizend. 

Van de bijna 8 miljoen kabelaansluitingen waren er 3,9 miljoen in gebruik en van de 5,8 miljoen aansluitingen op koper werden er 2,3 miljoen gebruikt. Het aantal gebruikte koper- en kabelaansluitingen daalde in het tweede kwartaal met respectievelijk 90 duizend en 20 duizend.