RTL Samen Groener

Robot laat je het strand opruimen vanuit je luie stoel

robot strand opruimen afval zwerfaval robots
3 november 2022 om 22:48
Laatste update: 3 november 2022 om 22:48

Nederlandse techneuten ontwikkelen een strandrobot waarmee binnenkort iedereen via een VR-bril op afstand afval kan opruimen. Bright sprak een van de makers. "Volledig autonoom is inefficiënt."

Project.BB begon in 2018 bij een hackaton en is inmiddels een project waar vijf mensen aan sleutelen. Eerder werd de BeachBot al getest op verschillende Nederlandse stranden. Ook konden mensen het algoritme trainen door een game te spelen waarbij je aangaf wat afval was en wat niet. 

Een soort Wall-E

In totaal heeft de robot in ruim twee jaar ongeveer 370 peuken opgeruimd. Dat is meer dan niks, maar snel gaat het niet. Martijn Lukaart, uitvinder en een van de oprichters van BeachBot, vindt het niet erg. "Onze robot is eigenlijk een influencer die we meenemen naar beurzen en presentaties om zo bij te dragen aan bewustwording over zwerfafval. Iedereen heeft er meteen een mening over. Hoe vreemd is het dat je een robot moet trainen om het strand op te ruimen? Dit is een soort Wall-E. Ja, hij kan autonoom sigaretten oppakken, maar het is inefficiënt."

Volgens Lukaart laat het ook de beperkingen zien van algoritmes. "We komen erachter dat je detectie-algoritmes maar tot een bepaald niveau kan trainen. De diversiteit aan zwerfafval is zo groot dat je nooit een robuust algoritme kan ontwikkelen." Dit is een andere aanpak dan The Ocean Clean Up, waarbij technologie wordt ingezet om daadwerkelijk op grote schaal plastic afval op te ruimen.

Voelen op afstand met VR-handschoen

De campagne van Lukaart, zijn medeoprichter Edwin Bos en andere collega’s van TechTics is nu een nieuwe fase ingegaan: de nieuwe robot heeft een grijparm en een 5G-verbinding. Dankzij deze connectie kan de robot live-beelden doorsturen naar een VR-platform, waardoor mensen vanuit huis binnenkort zelf afval kunnen opruimen, zonder hun huis te verlaten.

"Je bent dan telepresent, je wordt gewoon de fysieke robot die op het strand rijdt, vanuit een metaverse-achtige omgeving. Je wilt die ervaring hebben dat je daadwerkelijk iets fysieks oppakt op het strand."

Om die beleving kracht bij te zetten, werkt hij samen met SenseGlove, het Delftse bedrijf dat een handschoen ontwikkelt waarmee virtuele objecten daadwerkelijk gevoeld kunnen worden. Lukaart: "Het project is misschien een voorbode van waar het naartoe gaat. Dat je niet alleen van een afstand dingen ziet, maar dat je het gaat voelen, dat je gewoon die robot wordt. Dat vind ik wel een coole gedachte."

'Zo cool mogelijk maken'

Aankomende zomer wordt de nieuwe BeachBot voor het eerst 'in het wild' getest. Het doel is om de robot vanuit het RoboHouse in Delft te besturen, terwijl deze rondrijdt bij Unmanned Valley in Katwijk. "Onze ambitie is om meerdere van deze robots te gaan ontwikkelen en het zo cool mogelijk maken. Zodat mensen staan te springen om het strand op te ruimen."

Bram van Dijk, redacteur Bright

Onder de noemer 'Samen Groener' besteden we deze week aandacht aan het tegengaan van plasticvervuiling.