Rechter: TikTok mag aangeklaagd worden bij Nederlandse massaclaim
TikTok mag wel in Nederland aangeklaagd worden, heeft de rechter bepaald. TikTok dacht een Nederlandse massaclaim te ontwijken omdat het niet in ons land gevestigd is, maar daar gaat de rechter niet in mee.
Het gaat om een gezamenlijke collectieve actie tegen TikTok van de Stichting Take Back Your Privacy gesteund door de Consumentenbond en vergelijkbare claims van Stichting Massaschade & Consument en Stichting Onderzoek Marktinformatie. Die groepen spanden vorig jaar enkele rechtszaken aan tegen TikTok, samen goed voor een schadeclaim van 6 miljard euro.
TikTok vond dat de zaak niet onder de Nederlandse rechter behandeld mocht worden, omdat de Europese tak van TikTok in Ierland is gevestigd. De privacywaakhond van dat land onderzoekt TikTok op dit moment, en het bedrijf wilde dat onderzoek afwachten. Ook vond TikTok dat het Europees Hof van Justitie de Europese regels moest verduidelijken.
Rechter: wij mogen dat wel
De rechtbank van Amsterdam veegt het verweer van TikTok van tafel en stelt dat rechters in Nederland we bevoegd zijn om dit soort collectieve claims tegen TikTok te behandelen. Ook de andere bezwaren van TikTok zijn afgewezen. Daarom kunnen de vorig jaar aangekondigde Nederlandse massaclaims tegen TikTok na vertraging nu alsnog doorgaan.
De aanklacht tegen TikTok draait om de manier waarop de Chinese app is omgegaan met data van minderjarige gebruikers. Die data zouden onrechtmatig verzameld en verhandeld zijn, en daarvoor willen de stichtingen een schadevergoeding. Bij elkaar zouden er tienduizenden consumenten meedoen aan de acties, die goed moeten zijn voor een totale schadeclaim van 6 miljard euro.
Behandeling kan nog wel even duren
"Dit is een belangrijke uitkomst voor de Nederlandse kinderen en hun rechtsbescherming, zeker in een tijd waarin TikTok volop negatief in het nieuws is", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "TikTok probeerde zich niet te hoeven verantwoorden in Nederland voor schendingen ten opzichte van Nederlandse kinderen. Terecht heeft de rechter de poging van TikTok om de procedure te frustreren terzijde geschoven. Wij roepen mensen op zich vooral aan te melden op onze website en deze belangrijke zaak te steunen."
Dit soort massale rechtszaken gaan niet snel. Na een over en weer eind dit jaar en begin volgend jaar, zal de eventuele massaclaim vermoedelijk pas in 2024 echt worden behandeld.