10 jaar Call of Duty voor PlayStation

'Microsoft bereid tot concessies voor EU bij overname Activision'

© Activision Blizzard

microsoft activision blizzard europa eu europese commissie call of duty playstation
29 november 2022 om 12:01
Laatste update: 29 november 2022 om 12:17

Microsoft zou bereid zijn tot concessies bij zijn overname van gamereus Activision Blizzard om de Europese Commissie tegemoet te komen. De populaire game Call of Duty zou daarmee nog zeker 10 jaar ook voor de Sony PlayStation verschijnen.

Microsoft kondigde in januari van dit jaar aan dat het game-uitgever Activision Blizzard wil overnemen voor het recordbedrag van 69 miljard dollar. Zo'n overname moet toestemming krijgen van toezichthouders, waaronder de Europese Commissie. Om die gerust te stellen, zou Microsoft een aantal beloftes willen doen. Dat schrijft Reuters op basis van ingewijden.

De meest opvallende toezegging is naar verluidt een tienjarige licentiedeal voor Call of Duty met PlayStation-eigenaar Sony. Dat bedrijf is bang dat Call of Duty niet meer voor zijn platform verschijnt als de ontwikkelaar straks in handen is van Xbox-maker Microsoft, een grote concurrent van PlayStation.

Microsoft heeft die zorgen al meermaals proberen te temperen door te beloven dat nieuwe delen van Call of Duty ook na de overname beschikbaar blijven voor de PlayStation.

Zorgen concurrenten afwenden

Door die toezegging zwart op wit te zetten, zou Microsoft hopen om formele bezwaren bij de Europese Commissie af te wenden. Bedrijven hebben tot januari om zulke bezwaren bij Europa in te dienen. Daarna gaat de Commissie in beraad, om uiterlijk op 11 april een uitspraak te doen.

Microsoft zou ook hopen dat water bij de wijn opvalt bij de andere toezichthouders. In het Verenigd Koninkrijk kijkt toezichthouder CMA naar de overname, in de VS is de FTC verantwoordelijk. En beide instanties zouden vrij kritisch tegenover de grote overname staan. De Britten vrezen voor beperking van de concurrentie op de mark voor games voor spelcomputers. En de Amerikanen zouden zelfs een rechtszaak voorbereiden om de overname tegen te houden.

Techreuzen onder een vergrootglas

Volgens de overeenkomst hebben Microsoft en Activision Blizzard tot juli 2023 om de overname onder de huidige afspraken af te ronden. Wordt die deadline niet gehaald, moeten de bedrijven opnieuw rond de tafel en is het mogelijk dat de overname geheel afketst.

Microsoft pleit voor de overname door te wijzen op zijn huidige positie op de markt voor games. Daar is Microsoft met Xbox minder groot dan Sony en Tencent. Microsoft zelf is met een marktwaarde van een kleine 2 biljoen dollar echter één van de grootste bedrijven ter wereld. Overheden in de VS, het VK en Europa kijken juist nu kritischer naar zulke overnames, na jaren van ongebreidelde groei van de grote techbedrijven.

Luister ook de Bright Podcast: