E-stepjes

Forse stijging boetes voor rijden op elektrische stepjes

29 november 2022 om 13:39
Laatste update: 29 november 2022 om 14:28

Het aantal boetes voor rijden op een elektrische step is in twee jaar tijd meer dan vervijfvoudigd. Vorig jaar werd 349 keer een boete uitgeschreven, in 2019 gebeurde dat 68 keer.

Vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant steeg het aantal boetes voor illegaal elektrisch steppen flink, meldt Beslist.nl, dat op basis van CJIB-gegevens analyseerde waar de bekeuringen werden uitgedeeld.

In Zuid-Holland werden vorig jaar 73 procent meer bekeuringen uitgedeeld dan een jaar eerder, in Noord-Brabant ging het om een stijging van 56 procent. Alleen in Noord-Holland nam het aantal boetes af, vooral omdat er in Amsterdam minder mensen voor elektrisch steppen op de bon werden geslingerd.

Wie rijdt op een niet goedgekeurde e-step riskeert een boete van 410 euro. Afgelopen jaar werden in ruim 80 gemeenten boetes uitgedeeld voor illegaal e-steppen. In 2019 bleven de boetes volgens Beslist.nl beperkt tot 20 grotere gemeenten.   

Strenge regels

In Nederland is het alleen toegestaan om op een elektrische step op de openbare weg te rijden als deze is goedgekeurd door de RDW. Door de strenge regels valt vrijwel geen enkele e-step daar onder. Alleen enkele e-stepjes met grote banden en dure stepjes met zitjes zijn goedgekeurd. Ook stepjes met alleen 'stepondersteuning' zijn toegestaan.

Je moet 16 jaar of ouder zijn om zo'n legale e-step te mogen besturen. De step mag niet harder dan 25 km/u rijden en een goede verlichting is verplicht. 

Nieuwe regelgeving op komst

Het kabinet werkt nog altijd aan nieuwe regelgeving rond elektrische stepjes, die in 2023 of 2024 moet worden aangepast. De voertuigen zouden worden toegestaan na keuringen en moeten worden verzekerd als een brom- of snorfiets. Het vermogen van een e-step zou dan niet meer boven de 400 Watt mogen zijn. Ook wordt het voeren van een kentekenplaat verplicht. 

In vrijwel alle EU-lidstaten zijn elektrische stepjes legaal op de openbare weg, maar de regels verschillen per land. Zo is er in België geen minimumleeftijd voor het gebruiken van een elektrische step. In Denemarken en Griekenland is er een helmplicht voor elke leeftijd.

Kijk ook: 200 kilometer elektrisch steppen