Facebook en Instagram mogen EU-gebruikers niet meer zomaar volgen
Facebook- en Instagram-moederbedrijf Meta krijgt een nieuwe klap te verwerken. Het mag Europese gebruikers binnenkort niet meer volgen zonder expliciete toestemming.
De nieuwe eis zal worden opgelegd door het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), meldt Reuters op basis van een anonieme bron. Meta verdient veel geld met gerichte reclames. Dat zijn advertenties die nauwer aansluiten bij de interesses van de gebruiker, omdat Meta bijhoudt wat die gebruiker allemaal bekijkt: niet alleen op Facebook en Instagram zelf, maar ook op veel andere sites en in apps.
Dat ongemerkt volgen van de gebruiker mag sinds vorig jaar al niet meer op apparaten van Apple. Meta moet dan nadrukkelijk toestemming vragen, en dat heeft al geleid tot miljarden minder reclame-inkomsten voor het bedrijf. Als Meta nu in heel Europa toestemming moet vragen, op alle apparaten, is dat waarschijnlijk opnieuw een miljardenstrop voor het bedrijf. De meeste gebruikers willen namelijk niet gevolgd worden, als ze die vraag expliciet krijgen.
Maatregel na klachten privacy-activist
De EDPD maakt zijn besluit na jaren van klachten van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems. De activist wees erop dat Facebook en Instagram data van Europeanen doorsturen naar de VS. Dat mag niet zonder toestemming, stelt Schrems al jaren. En zeker het verwerken van de gegevens voor advertenties mag volgens Schrems alleen met nadrukkelijke toestemming – een akkoord met de algemene voorwaarden is volgens Schrems te vaag.
Met die klachten gaat het Europees Comité voor gegevensbescherming nu dus mee, stelt Reuters. Het comité bemoeit zich met de zaak omdat de Ierse toezichthouder tekort zou hebben geschoten. Het Europese hoofdkantoor van Meta zit in Ierland, waardoor de Ieren hoofdverantwoordelijk zijn voor het toezicht.
Omdat bijna alle grote techbedrijven in en om Dublin zitten, komt de Ierse waakhond handen tekort. Dat wekt de ergernis van toezichthouders in andere landen, die er bovendien op wijzen dat Ierland veel te verliezen heeft als het te streng is voor de techbedrijven die in Ierland forse belastingen afdragen.
Mogelijk recordboete
Verwacht wordt dat Meta ook nog een miljardeboete aan Europa moet betalen in deze zaak. Die beslissing volgt binnenkort, maar Meta zelf houdt al rekening met een boete van rond de 2 miljard euro.