Protest aantekenen

Kunstenaars verzetten zich tegen AI-kunst met de hashtag #ArtByHumans

23 december 2022 om 14:50
Update: 23 december 2022 om 14:50

Kunstenaars, ontwerpers en illustratoren protesteren op social media tegen de hype rond digitale kunst die met kunstmatige intelligentie (AI) wordt gemaakt. Ze zetten de hashtag #ArtByHumans bij foto's van hun kunstwerken.

Kunstenaars en andere creatieven zien met lede ogen aan dat sociale media de laatste tijd volstromen met afbeeldingen die met behulp van AI zijn gegenereerd. Ze gebruiken nu de hashtag ArtByHumans als een vorm van protest bij berichten over hun eigen kunst.

Op Instagram zijn al bijna vijfduizend berichten met #ArtByHumans geplaatst. Ook op Facebook en Twitter zijn duizenden berichten verschenen met de hashtag.

AI steeds beter in creëren

De afgelopen weken werden foto-apps die met AI kunstzinnige selfies produceren massaal gedownload. Ook populair zijn AI-systemen als Stable Diffusion, DALL-E en Midjourney, waarmee je door een commando te schrijven gedetailleerde plaatjes kan genereren. De tools om binnen seconden digitale kunstwerken te produceren leveren steeds betere resultaten op. Net als de opmars van de chatbot ChatGTP wijst deze ontwikkeling op een doorbraak van laagdrempelige AI-toepassingen.

Onder kunstenaars en andere creatieven groeit intussen de onvrede over de wereldwijde aandacht voor AI-creaties. Sommigen vrezen dat AI uiteindelijk ten koste van de inkomsten van mensen kan gaan. Uit protest zetten ze de hashtag #ArtByHumans bij posts op sociale media over hun eigen kunstwerken. De hashtag doet volgens FastCompany denken aan het bekende #NoFilter, dat als kritiek op bewerkte selfies wordt gebruikt.

Bedreiging of niet?

Een van de eerste kunstenaars die de hashtag #ArtByHumans gebruikte was de Amsterdammer DiepFris, die er al in september mee begon. Hij gebruikte eerst de hashtag #noAI maar omdat dat 'te negatief' overkwam maakte hij er later #ArtByHumans van. "Dat is veel eleganter", zegt hij tegen FastCompany. De Nederlandse scifi-illustrator vindt dat de kwaliteit van AI’s die beelden kunnen genereren 'verbazingwekkend en alarmerend snel toeneemt'. Hij vreest dat dit ten koste van het werk van kunstenaars zou kunnen gaan.

Niet iedereen in de creatieve sector ziet AI als een directe bedreiging, omdat de software op sommige vlakken niet op kan tegen de mens. Bij het werken in opdracht van een klant zijn mensen veel beter in het verwerken van instructies en feedback, omdat dit empathie en bemiddelingsvaardigheden vereist, zegt de Australische illustrator Grant Regan. "Dat is nog niet haalbaar met AI." 

Een groter gevaar ziet hij in hoe AI-systemen zonder toestemming grote hoeveelheden kunstwerken van anderen gebruiken om hun eigen variant te creëren. "Het resultaat van AI is een soort oppervlakkige gelijkheid, die als kunst vaak tekortschiet."

Geen auteursrecht voor AI-werken

De opkomst van AI-kunst roept ook vragen op over het auteursrecht. Onlangs draaide het Amerikaanse Copyright Office (USCO) een eerder besluit terug om auteursrecht te verlenen aan een stripboek dat met AI is gemaakt. Volgens het USCO moeten werken door mensen zijn gemaakt om auteursrechtelijke bescherming te krijgen.

Zo maak je kunst met AI:

Luister ook onze podcast: