Kunstmatige intelligentie

Microsoft: AI gaat veranderen hoe je Windows gebruikt

microsoft ai windows kunstmatige intelligentie
5 januari 2023 om 13:59
Update: 5 januari 2023 om 21:02

De doorbraak van kunstmatige intelligentie (AI) gaat veranderen hoe mensen Windows gebruiken. Dat verwacht Microsoft-topman Panos Panay.

Panay, de topman die gaat over Windows, ging in op AI tijdens een presentatie van AMD tijdens techbeurs CES 2023. De chipfabrikant AMD kondigde er chips aan met een nieuwe AI-engine die 20 procent sneller zou zijn dan die in de MacBook Pro’s met de M1 Pro-chips.

"Net zoals de user-interface van computers totaal veranderde na de komst van de computermuis, zo gaat AI opnieuw uitvinden hoe jij alles op Windows doet", zei Panay. Toen AMD-topvrouw Lisa Su hem daarna vroeg wat Microsoft precies met AI in Windows van plan is, wilde Panay nog niet veel kwijt. "Dat is iets voor vergaderingen achter gesloten deuren, niet iets wat ik hier voor duizenden mensen wil vertellen."

'We staan op een keerpunt'

AI is volgens Panay 'de bepalende technologie van onze tijd'. "Het transformeert hele sectoren en verbetert ons dagelijks leven. We staan nu op een keerpunt. Het was niet eerder mogelijk zo'n grote werklast uit te voeren op computers van consumenten. Dit vereist een besturingssysteem dat de grenzen tussen de cloud en de apparaten van eindgebruikers laat vervagen."

AI-functies in webcams

De Microsoft-topman gaf wel een voorbeeld van een functie in Windows die momenteel AI gebruikt: de nieuwe Windows Studio Effects voor webcams. Daarmee kan Windows bijvoorbeeld oogcontact detecteren en het laten lijken alsof de ogen in de camera kijken in plaats van naar het kijken. Ook is er een effect dat automatisch kan inzoomen of het beeld kan bijsnijden als gebruikers bewegen.

Bovendien gebruikt Microsoft AI-verwerkingen voor het wegfilteren van achtergrondgeluiden tijdens gesprekken en het vervangen van de achtergrond achter gebruikers. Dit soort toepassingen van AI zijn volgens Panay zeer energiezuinig, zodat ze de accuduur van laptops bijna niet verkorten.

ChatGPT en OpenAI

Ook zei Panay dat Microsoft AI met natuurlijke taalmodellen wil inzetten. Dat lijkt een verwijzing naar de populaire chatbot ChatGPT van OpenAI die met behulp van AI vragen van gebruikers beantwoordt. Microsoft kan door een deal met OpenAI het taalmodel achter ChatGPT gebruiken voor eigen AI-toepassingen. De Windows-maker investeerde eerder 1 miljard dollar in OpenAI.

Eerder deze week lekte uit dat Microsoft binnenkort een ChatGPT-functie zou gaan toevoegen aan zijn zoekmachine Bing om zo de concurrentiestrijd met Google op te voeren. Gebruikers zouden met zo'n AI-chatbot sneller antwoord op vragen kunnen krijgen dan wanneer ze iets op Google opzoeken en eerst moeten doorklikken naar websites. Microsoft wil ook een andere AI-tool van OpenAI,  DALL-E 2 voor het genereren van afbeeldingen op basis van commando's, integreren in Bing.

Luister ook: