Extra betalen voor 'meelifters'

Netflix voert toeslag voor delen van accounts nog dit kwartaal in

20 januari 2023 om 12:31
Update: 20 januari 2023 om 16:52

Netflix gaat voor het einde van dit kwartaal strengere regels rond het delen van wachtwoorden afdwingen. Gebruikers die hun login delen met iemand buiten hun huishouden moeten daarvoor een extra bedrag per maand betalen.

De toeslag voor het delen van een Netflix-account wordt niet direct wereldwijd uitgerold. De invoering gaat gespreid over groepen van landen, zei het bedrijf in een toelichting op zijn kwartaalcijfers. Pas over enkele kwartalen geldt het nieuwe beleid wereldwijd.  

Netflix-abonnees moeten straks een paar euro per maand extra betalen als anderen hun login gebruiken om buiten hun huishouden te streamen. In vijf Latijns-Amerikaanse landen is die toeslag vorig jaar al ingevoerd. Daar kost het 3 dollar extra per maand. Netflix heeft de prijzen in andere landen nog niet bekendgemaakt. Tot nu toe gold op de streamingdienst alleen een limiet wat betreft het aantal gelijktijdige kijkers op één abonnement.

'Meelifters duwtje in rug geven'

Gebruikers delen massaal hun wachtwoorden van streamingdiensten met vrienden en familie. Zo'n 34 procent van alle Nederlandse abonnees kijkt mee op het account van een ander, bleek vorig jaar uit een onderzoek. "Het wijdverbreide delen van accounts ondermijnt ons vermogen om op lange termijn in Netflix te investeren en onze dienst te verbeteren", zegt het bedrijf.

De nieuwe co-ceo van Netflix, Greg Peters, verwacht dat er abonnees zijn die niet blij zijn met de nieuwe aanpak en dat sommigen daarom zullen stoppen met kijken. Maar uiteindelijk zal het totaalaantal abonnees groeien, denkt hij. "In Latijns-Amerika hebben we gezien dat als we doorgaan met het aanbieden van goede series en films, meelifters uiteindelijk een eigen abonnement nemen."

De streamingdienst kwam vorig jaar al met nieuwe functie waarmee 'meelifters' makkelijker hun profiel op iemand anders account kunnen verhuizen naar een nieuw, eigen abonnement. Peters: "We geven ze een duwtje in de rug met functies die de overgang naar hun eigen accounts makkelijk maken."

Op andere locatie dan thuis

Tijdens de test in Latijns-Amerika moesten abonnees die langer dan twee weken de Netflix-app buiten hun thuislocatie gebruikten de toeslag betalen. Het ging om het gebruik van de Netflix-app voor tv's of apparaten die zijn aangesloten op een tv, zoals een spelcomputer of Apple TV.

Gebruikers kunnen één locatie als hun thuisadres aanwijzen. Tijdens het reizen kunnen ze Netflix onbeperkt gebruiken. De streamingdienst gebruikt onder andere IP-adressen, apparaat-ID's en accountactiviteit van apparaten om vast te stellen of logins worden gedeeld met mensen buiten het huishouden.   

Goedkoper abonnement

De 'toeslag' voor het delen van accounts is een van de manieren waarop Netflix meer abonnees hoopt te krijgen. Een andere manier is het goedkopere abonnement met reclameblokken dat in november in de eerste landen van start ging. Duitsers betalen daar bijvoorbeeld 5 euro per maand voor.

Bij het goedkope abonnement krijgen gebruikers vier minuten met reclames per uur te zien en is het aanbod van films en series iets kleiner. Ook kijken ze in lagere beeldkwaliteit en is offline kijken niet mogelijk. Wanneer het goedkope abonnement in Nederland van start gaat, is nog niet bekend. 

Het reclame-abonnement heeft volgens Netflix de tijd nodig om succesvol te worden. Onlangs bleek dat zo'n 15 procent van de nieuwe abonnees voor de goedkoopste optie koos. "We zouden dit niet doen als we niet verwachten dat het groter kan worden dan 10 procent van onze omzet - en in de loop van de tijd nog veel meer", zei Spencer Neumann, de financiële topman van Netflix. Het bedrijf ziet dat 'heel weinig' bestaande abonnees overstappen naar de goedkopere optie. 

Concurrent Disney+ begon in december in de VS ook met een abonnement met reclames, dat later dit jaar naar Europa komt.

Luister ook: