'Nederlandse huizen gemiddeld koudste van Europese landen'
Nederlanders hebben deze winter massaal hun thermostaat lager gezet. De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen is nu gemiddeld 18 graden Celsius, een graad lager dan een jaar eerder. Nederland heeft de laagste binnentemperatuur van de grote Europese landen, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Door de gestegen energieprijzen nemen Nederlanders massaal maatregelen om hun energieverbruik te verminderen. Afgelopen november en december hebben 84 procent van de mensen in ons land de thermostaat lager gezet dan in dezelfde maanden eind 2021. Dat was het hoogste percentage van de onderzochte Europese landen, meldt fabrikant Tado op basis van data afkomstig uit ruim 340.000 Europese huizen.
De gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen daalde met een hele graad Celsius naar 18,04 °C. Dat gebeurde terwijl de gemiddelde buitentemperatuur vrijwel hetzelfde was als het jaar ervoor. In Duitsland was de gemiddelde binnentemperatuur veel hoger: 19,4 graden.
Tado deed het onderzoek in 27 Europese landen. De binnentemperatuur was het hoogst in Slowakije: 21,65 graden.
Groningse huizen zijn het koudst
Inwoners van de provincie Utrecht hebben het vaakst de thermostaat lager gezet (85 procent). In Zeeland deden de minste mensen dat, maar alsnog waren dat er veel: 82 procent.
In huizen in Flevoland was de binnentemperatuur het hoogst: 18,52 °C. De huizen in Groningen zijn gemiddeld het koudst: 17,56 °C, wat 1,16 graden lager was dan in dezelfde maanden eind 2021.
Slimme thermostaten
Sinds vorig jaar april adviseert het kabinet huishoudens de thermostaat overdag niet hoger dan 19 graden te zetten en 's nachts op 15 graden. Per 1 januari is het prijsplafond voor energie ingegaan.
Door de toegenomen aandacht voor energie steeg ook de verkoop van slimme thermostaten vorig jaar hard in Nederland: een groei van 32 procent. Ruim een kwart van de huishoudens heeft nu zo'n apparaat. Marktleider bij de slimme thermostaten is Honeywell, gevolgd door Toon en Google Nest.