Toezeggingen na druk EU

Google maakt appwinkel en boekingssites 'transparanter'

26 januari 2023 om 14:40
Update: 26 januari 2023 om 14:40

Google doet onder druk van Europese toezichthouders meerdere aanpassingen in zijn Google Play Store, Google Hotels en Google Flights. De toezeggingen moeten de Google-diensten 'transparanter' maken.

Bij het boeken van een vlucht of hotelkamer via Google wordt het duidelijker bij welke partij de boeking is gedaan. Ook moet transparanter zijn hoe de prijzen zijn samengesteld en waar mensen terechtkunnen voor klachten. Ook gaat het bedrijf duidelijk melden dat de hotelbeoordelingen op Google Hotels niet worden geverifieerd.

Bij de Google Play Store voor Android-apps en de gadgetwinkel Google Store belooft de techreus ook mogelijke kopers vooraf duidelijke informatie te geven over de leveringskosten, het herroepingsrecht en de reparatie- of vervangingsopties. Verder gaat Google contactinformatie over de app-ontwikkelaar of fabrikant toevoegen. 

Na gesprekken met ACM

De Europese Commissie maakte de toezeggingen van Google vandaag bekend. Sinds 2021 onderhandelde het bedrijf erover met de commissie en Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM). Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) vindt het 'een stap voorwaarts'. "Consumenten hebben recht op duidelijke, volledige informatie, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken."

Ook ACM-topman Edwin van Houten reageert tevreden. "Transparantie is een van de manieren om consumenten houvast te geven voordat zij een aankoopbeslissing nemen."

Regels over geoblocking

Brussel en de toezichthouders roepen Google ook op om volledig te voldoen aan de EU-regels die sinds eind 2018 geoblocking verbieden, zodat "consumenten dezelfde rechten kunnen genieten en toegang hebben tot dezelfde inhoud, waar ze zich ook in de EU bevinden", aldus Reynders.

Geoblocking verhindert klanten om producten of diensten via buitenlandse websites te kopen tegen bijvoorbeeld lagere prijzen. Het downloaden van apps overal in de EU 'mislukt nu geregeld', zegt de ACM. 

Google moet volgens de commissie ook duidelijker maken hoe gebruikers door de verschillende landenversies van de Google Play Store kunnen bladeren en appmakers informeren over hun verplichtingen om hun apps in de hele EU toegankelijk te maken.