Beeldbank Getty klaagt maker AI-beeldsoftware aan om plagiaat
Beeldbank Getty is een rechtszaak gestart wegens copyrightschending door het AI-platform Stable Diffusion. Die kunstmatige intelligentie genereert beelden op commando, maar put daarbij uit beschermde foto's van Getty.
Kunstmatige intelligentie heeft geen originele ideeën. Het resultaat van een vraag op opdracht is altijd een soort combinatie van wat de AI heeft 'geleerd' van bestaande tekst of beeld. Dat geldt ook voor de beelden die worden gegeneerd door Stable Diffusion van het bedrijf Stability AI. Dat platform is getraind met miljoenen foto's en afbeeldingen, en kan daarom op commando bij vrijwel elke beschrijving een passend plaatje maken.
Bij dat 'trainen' zijn 12 miljoen afbeeldingen van beeldbank Getty gebruikt "zonder toestemming of compensatie", stelt Getty in een aanklacht tegen Stability AI. Hoe weet Getty dat zo zeker? Omdat Stable Diffusion regelmatig afbeeldingen genereert waar het bekende watermerk van Getty Images in te herkennen is. Dat watermerk staat op miljoenen voorbeeldfoto's van Getty, waardoor de AI 'denkt' dat zo'n merkje op een foto thuishoort.
'Sterke zaak' rond 'fair use'
Experts denken dat Getty een sterke zaak heeft met zijn aanklacht. Juridisch onderzoeker Andres Guadamaz, gespecialiseerd in AI-zaken en auteursrecht, schrijft: "Deze zaak wordt gestoeld op inbreuk van auteursrecht, en de verdediging zal het op fair use gooien. Het kan beide kanten op vallen", aldus Guadamaz. Jurist Aaron Moss deelt die visie. "De focus ligt waar die moet liggen."
De juristen verwijzen allebei naar 'fair use': een regeling in de VS die kort door de bocht is de vergelijken met het citaatrecht. In Nederland zijn die regels vrij streng, in onder meer de VS kunnen de grenzen worden opgezocht. Dat gebeurt in dit nieuwe geval rond kunstmatige intelligentie. De vraag die de rechter moet beantwoorden luidt daarom: mag kunstmatige intelligentie zich zonder toestemming en compensatie baseren op auteursrechtelijk beschermde beelden?
Getty startte eerder al stappen in een soortgelijke zaak in het Verenigd Koninkrijk. Ook kondigden kunstenaars zo'n zaak aan tegen de kunstgeneratoren Stable Diffusion en Midjourney. Die kunstenaars claimen een soortgelijke schending van hun auteursrecht. En ook tegen Microsoft is zo'n zaak gestart: het gaat dan om het ongevraagd overnemen van programmeertaal door AI.
Luister ook de Bright Podcast: