Kunstmatige intelligentie

Microsoft kondigt AI-chatbot in zoekmachine Bing aan

8 februari 2023 om 10:22
Update: 8 februari 2023 om 18:52

Microsoft biedt in zijn zoekmachine Bing nu ook een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) aan. Gebruikers zouden zo sneller antwoorden op vragen kunnen krijgen. De chatbot werkt met een nieuwe versie van het AI-taalmodel van OpenAI.

Microsoft heeft nieuwe AI-functies van zijn zoekmachine Bing en webbrowser Edge gepresenteerd. De chatbot staat in een apart tabblad op Bing. De resultaten verschijnen op computers in een aparte balk rechts naast de gewone zoekresultaten. Ook is er een chatinterface, waarmee gebruikers kunnen chatten met de bot, zoals bij ChatGPT

De software zou gebaseerd zijn op GPT-4, een nieuwe versie van het AI-taalmodel van OpenAI. ChatGPT werkt nu nog met versie 3.5, maar krijgt binnenkort ook een update. Volgens Microsoft is de chatbot in Bing 'sneller, nauwkeuriger en capabeler'. Ook is er veel werk gestoken in het 'verbeteren van de veiligheid'.

Websites samenvatten

De browser Edge krijgt ook nieuwe zoekopties en kan met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) webpagina's samenvatten. "Deze technologie gaat elke categorie software totaal veranderen", denkt Microsoft-ceo Satya Nadella. Microsoft investeerde al ruim 10 miljard dollar in OpenAI.

Google-chatbot

Google heeft maandag ook een eigen concurrent voor ChatGPT, genaamd Bard, aangekondigd. Het bedrijf maakt later vandaag meer bekend over nieuwe AI-functies in zijn zoekmachine.

Inschrijven

Voorlopig gaat het bij Bing om een beperkte versie van de chatbot. Voor volledige toegang moeten mensen zich inschrijven. De nieuwe versie van Edge komt eerst als ontwikkelversie voor testers beschikbaar. Microsoft wil de nieuwe mogelijkheden van Bing ook naar andere browsers, zoals Google Chrome en Apple Safari, brengen.

ChatGPT: 100 miljoen gebruikers

Sinds de release eind november is ChatGPT razendsnel populair geworden. In januari zou de chatbot al 100 miljoen gebruikers hebben gehad. ChatGPT veroorzaakte ook veel ophef, mede doordat het regelmatig onjuiste informatie verspreidt. 

Luister ook: