Lange tenen

'Musk ontslaat personeel omdat zijn Twitter-populariteit daalt'

10 februari 2023 om 10:58
Update: 10 februari 2023 om 10:58

Miljardair Elon Musk zou een Twitter-medewerker hebben ontslagen omdat die hem durfde te vertellen dat hij minder populair is geworden op Twitter.

Elon Musk vindt het belangrijk om een groot bereik op Twitter te hebben. Die wens zal hebben meegespeeld in zijn overname van het bedrijf voor 44 miljard dollar, en tekent ook enkele recente veranderingen aan Twitter. Zo toont het bedrijf sinds kort bij elke tweet hoe vaak die bekeken is. Maar nu die 'kijkcijfers' openbaar zijn, bevallen ze Musk maar niks, meldt The Verge.

"Dit is belachelijk", zou Musk tijdens een vergadering bij Twitter hebben gezegd. "Ik heb meer dan 100 miljoen volgers maar mijn berichten worden maar duizenden keren bekeken." Eén van de twee nog niet ontslagen hoofdtechnici van Twitter bood Musk een mogelijke verklaring: de publieke interesse in Musk is in het afgelopen jaar flink gedaald. 

'Je bent ontslagen, je bent ontslagen'

Medewerkers ondersteunen die claim met data: Musk zou in april vorig jaar op de piek van zijn populariteit zijn geweest, met meer zoekopdrachten op Google naar hem dan ooit. Die piek krijgt een score van 100, de huidige populariteit verhoudt zich daartoe met een score van 9.

Twitter zou al hebben uitgesloten dat de eigen algoritmes het bereik van Musk beperken. Met andere woorden: Musk is gewoon niet meer zo populair.

Musk zelf heeft moeite met het verwerken van dat nieuws. "Je bent ontslagen, je bent ontslagen", zou hij hebben gezegd tegen de technicus die eerlijk tegen hem durfde te zijn. Het overgebleven personeel moet nu uitzoeken hoe vaak de tweets van Musk worden aangeraden aan andere gebruikers van Twitter.

Populariteit Twitter gaat achteruit

Het doel van de 'kijkcijfers' was volgens Musk om te laten zien hoe bruisend Twitter is. "Zo zie je hoeveel meer levendig Twitter is dan het lijkt, want ruim 90 procent van de Twitter-gebruikers leest, maar tweet niet, reageert niet en liket niet, want dat zijn publieke acties."

Recente onderzoeken wijzen de andere kant op: in de VS is het gebruik van Twitter met 9 procent gedaald sinds de overname door Musk, en ook in Nederland gaat Twitter bergafwaarts.

De sfeer binnen Twitter zelf zou inmiddels erg slecht zijn. Personeel moet lang overwerken en een langetermijnstrategie ontbreekt. Medewerkers hekelen de aanpak van Musk, die wispelturig is en vanuit het niets met nieuwe eisen komt waardoor de koers weer moet worden aangepast.

'Musk kan niet altijd de slimste zijn'

Medewerkers zijn bang om Musk de waarheid te vertellen. "Als je een vraag wordt gesteld, denk je daar over na en vraag je je af: 'welke reactie komt het minst snel op ontslag te staan?'", zegt een Twitter-medewerker. Een handvol medewerkers zou Musk echter naar de mond praten, in de hoop op meer macht. Veel medewerkers zouden echter zoeken naar een nieuwe baan – moeilijk, want veel techbedrijven ontslaan nu juist tienduizenden werknemers.

De mensen die nog wel bij Twitter werken, hebben nog wel een anonieme tip voor Musk. "Als Elon leert iets meer over beslissingen na te denken, en iets minder uit de heup te schieten, zou dat goed zijn", aldus een medewerker. "Hij kan het niet geloven dat er ook maar iets is op technisch gebied dat hij niet begrijpt. Je kan niet over alles, altijd maar de slimste persoon zijn."

Luister ook de Bright Podcast: