Hyundai en Kia updaten auto's om 'TikTok-diefstal' tegen te gaan
Hyundai en Kia brengen in de VS een gratis software-update uit die de kans op autodiefstallen moet verkleinen. In het land was er een golf van autodiefstallen, nadat er filmpjes rondgingen met uitleg over hoe bepaalde modellen zijn te hacken en te stelen.
"We brengen een gratis antidiefstalsoftware-upgrade uit die voorkomt dat bepaalde Hyundai-auto's starten door een diefstalmethode die populair is geworden op TikTok en andere sociale media", zegt het Zuid-Koreaanse merk. Voor de 'hack' van bepaalde auto's zouden alleen een schroevendraaier en een USB-kabel nodig zijn.
De gebruikte hackmethode werkt bij auto’s die geen anti-diefstalchips in hun sleutelsystemen hebben. Zo'n elektronische 'immobilizer' voorkomt dat de auto start als iemand niet de juiste sleutel heeft. Bijna alle auto's van andere fabrikanten hadden wel standaard dat onderdeel.
'Kia Challenge'
Filmpjes waarop te zien was hoe auto's van Hyundai en Kia zijn te stelen via een relatief eenvoudige methode zijn sinds de zomer van 2022 miljoenen keren bekeken. Het kregen op TikTok de naam 'Kia Challenge'. Nadat een usb-kabel in een kapotte stuurkolom werd gestoken, konden de dieven de motor starten.
De update wordt in de VS uitgerold naar 3,8 miljoen Hyundai-auto's en 4,5 miljoen Kia's. De automodellen van Hyundai en Kia in Europa werden niet door het probleem getroffen, zeggen Nederlandse woordvoerders van beide merken.
Autodiefstallen en fatale ongelukken
Sinds de TikTok-filmpjes over de Kia Challenge zijn er vorig jaar in de VS bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-auto's gestolen vergeleken met auto's van andere fabrikanten met vergelijkbare bouwjaren.
Volgens de Amerikaanse toezichthouder NHTSA hebben er ook veertien ongelukken plaatsgevonden waarbij de filmpjes mogelijk een rol hebben gespeeld. Daarbij zijn ook acht mensen overleden.
Waarschuwingen op TikTok
In de VS loopt er een rechtszaak over de beveiligingsproblemen die kan leiden tot een grote schadeclaim. TikTok plaatst bij sommige van de Kia Challenge-filmpjes, die ook via de hashtags #KiaBoys en #KiaBoyz worden verspreid, een waarschuwing: "Deelname aan deze activiteit kan ertoe leiden dat u of anderen gewond raken."
Tesla's en Honda's ook te 'hacken'
Eerder vonden beveiligingsonderzoekers ook al kwetsbaarheden in Tesla’s waardoor de auto’s te ontgrendelen en te starten waren. Ook Honda-auto’s bleken vanaf een afstandje te openen en te starten.