Chatbots met AI

Media eisen geld van ChatGPT-maker: 'AI is getraind met onze artikelen'

17 februari 2023 om 13:44
Update: 17 februari 2023 om 15:20

Grote Amerikaanse nieuwsmedia willen een vergoeding van OpenAI, de maker van de populaire chatbot ChatGPT. OpenAI heeft grote aantallen artikelen van journalisten gebruikt om zijn systeem met kunstmatige intelligentie (AI) te trainen. 

Dow Jones, de uitgever van de Wall Street Journal, wil dat OpenAI gaat betalen voor het gebruik van de krantenartikelen bij het trainen van AI-taalmodellen. "Iedereen die het werk van journalisten van de Wall Street Journal wil gebruiken om zijn AI-systemen te trainen, moet daarvoor een licentie kopen bij Dow Jones. We hebben nog niet zo’n deal met OpenAI”, zegt Jason Conti, algemeen adviseur van Dow Jones, onderdeel van mediabedrijf News Corp.

"We nemen het misbruik van het werk van onze journalisten serieus en bekijken deze situatie”, aldus Conti tegen Bloomberg. OpenAI heeft nog niet gereageerd. ChatGPT geeft desgevraagd toe te zijn getraind met grote aantallen artikelen van nieuwsmedia, zoals The New York Times, CNN, The Guardian, The Washington Post en de BBC.

CNN vindt dat het gebruik van zijn artikelen voor het trainen van ChatGPT 'in strijd is met de gebruiksvoorwaarden', meldt een bron aan Bloomberg. CNN zou OpenAI ook willen dwingen tot het kopen van een licentie.

Nog veel fouten

De opkomst van AI-systemen die op commando teksten genereren heeft geleid tot de vrees voor het verlies van banen in de mediasector. De AI-chatbots zijn echter nog erg onbetrouwbaar, zo bleek de afgelopen weken. De chatbots verspreidden naast veel onjuistheden ook regelmatig desinformatie en propaganda. Een topman van OpenAI heeft zelf ook gezegd dat ChatGPT de 'grote verwachtingen niet kan waarmaken'.

Desondanks hebben sommige mediabedrijven ChatGPT al ingezet voor het schrijven van artikelen. Onder andere CNET en Men’s Journal hebben talloze door AI geschreven artikelen achteraf moeten rectificeren omdat ze vol met inhoudelijke fouten zaten.

Programmeurs en kunstenaars ook boos

Behalve nieuwsmedia protesteren ook programmeurs en kunstenaars dat AI-systemen zonder hun toestemming zijn getraind met hun werk. Gebruikers van het programmeerplatform GitHub klaagden eind vorig jaar OpenAI, Microsoft en GitHub aan omdat de bedrijven voor hun AI-programmeertool Copilot het werk van anderen hadden gebruikt. 

Een groep kunstenaars en het fotobureau Getty hebben de makers van meerdere AI-tools die afbeeldingen kunnen genereren aangeklaagd. Ze zeggen dat de AI-bedrijven zonder toestemming 'miljarden' auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen hebben gebruikt voor het trainen van hun software. De vraag is of dat gebruik in de VS valt onder de uitzondering 'fair use'. 

Betaald abonnement ChatGPT

ChatGPT kan in natuurlijk taalgebruik antwoorden op vragen geven en kan op verzoek verschillende soorten teksten genereren. OpenAI zette de chatbot eind november online. In januari zou ChatGPT al ruim 100 miljoen gebruikers hebben gehad. 

OpenAI biedt sinds kort een abonnement op ChatGPT aan waarmee abonnees de chatbot altijd kunnen gebruiken, terwijl gratis gebruikers op de drukste momenten geen toegang krijgen. 

Chatbot Microsoft 'van het padje af'

Na de snelle populariteit van ChatGPT hebben Microsoft en Google in allerijl hun eigen vergelijkbare chatbots met AI gepresenteerd, maar dat ging tot nu toe niet goed. Zo ging de beurskoers van Google onderuit nadat de testversie van zijn chatbot Bard een foutje had gemaakt in een van de eerste demonstraties. Google test Bard voorlopig nog alleen intern.

De chatbot in de Microsoft-zoekmachine Bing, die is gebaseerd op een AI-model van OpenAI, is wel beschikbaar voor de eerste groep gebruikers. Maar Bing AI maakt nog veel fouten en vertoont problematisch gedrag. De chatbot wordt regelmatig boos op gebruikers, raakt in de war of ontspoort helemaal. Microsoft heeft toegegeven dat er nog heel veel aan verbeterd moet worden. 

Luister ook: