'Apple Watch meet in toekomst bloedglucose zonder bloed prikken'
Toekomstige versies van de Apple Watch zouden de glucose in het bloed kunnen meten zonder dat gebruikers bloed hoeven te prikken. Apple boekte recent vooruitgang met een nieuwe technologie die dit mogelijk maakt.
Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. De iPhone-maker werkt al jaren aan een glucosemeter voor de Apple Watch. Daarmee moeten gebruikers met diabetes de hele dag door hun bloedsuikerspiegel kunnen checken. Volgens Bloomberg werken er 'honderden medewerkers' aan het project en zijn er 'nog jaren werk' nodig.
Als het Apple lukt, zou de technologie een miljardenindustrie op zijn kop kunnen zetten. Zo’n 1 op de 10 Amerikanen heeft diabetes. In Nederland gaat het om 1,2 miljoen mensen. Zij gebruiken nu veelal apparaten die in de huid prikken voor een bloedmonster.
Lasers
Apple gebruikt volgens Bloomberg de chiptechnologie siliciumfotonica en een meetproces genaamd 'optische absorptiespectroscopie'. Daarbij schijnen lasers met bepaalde golflengtes licht op een gebied onder de huid. Dat licht wordt teruggekaatst naar een sensor die de glucoseconcentratie aangeeft. Een algoritme bepaalt daarna de bloedglucosewaarde.
Apple zou de glucosetechnologie al op honderden mensen hebben getest. De fabrikant denkt pas sinds kort dat de technologie levensvatbaar is, maar het moet nog wel worden verkleind tot een omvang die in de Apple Watch past. Het prototype is volgens Bloomberg nog ongeveer even groot als een iPhone.
De Taiwanese fabrikant TSMC levert een van de gebruikte chips voor de nieuwe technologie. De Apple-medewerkers die aan het project werken zijn onderdeel van een afdeling die 'Exploratory Design Group' heet. Apple geeft geen commentaar op de berichtgeving.
Ook prediabetes herkennen
Een van de doelen van Apple is volgens Bloomberg om met de technologie mensen te waarschuwen die prediabetisch zijn, een voorfase van diabetes type 2. Zij zouden dan nog hun levensstijl kunnen aanpassen om te voorkomen dat ze diabetes krijgen.
Meer bedrijven ontwikkelen technieken voor het meten van bloedglucose zonder bloedprikken. Google kondigde in 2014 plannen aan om slimme contactlenzen te maken die de bloedglucose konden meten door middel van tranen, maar het bedrijf trok in 2018 de stekker uit dat project.
Gezondheidsfuncties Apple Watch
De huidige Apple Watches beschikken al een hartslagsensor en kunnen hartfilmpjes (ECG’s) maken. Ook kan het horloge de lichaamstemperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed meten.
Het Apple-project voor de glucosemeter begon al in 2010 toen de startup RareLight werd overgenomen. Dat gebeurde nadat Apple-oprichter Steve Jobs daar persoonlijk opdracht toe had gegeven.