NASA ligt op schema voor bemande maanmissie
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt op schema te liggen om in november 2024 een bemande missie rond de maan te lanceren.
De NASA gaf dinsdag een update over het Artemis-programma. Het doel is uiteindelijk voor het eerst sinds de historische Apollo-missies weer mensen op de maan te zetten. Eerst moet er een bemande missie rond de maan plaatsvinden, zonder een landing. De bedoeling was dat die bemande Artemis 2-missie in november 2024 zou plaatsvinden en NASA houdt vooralsnog vast aan die planning.
De eerste Artemis-missie eindigde in december met een onbemand Orion-ruimteschip dat veilig terugkeerde naar de aarde na een proefvlucht van meer dan 25 dagen rond de maan.
Raket en hitteschild
Orion werd in een baan om de maan gebracht bovenop de Space Launch System-raket (SLS), een systeem met de krachtigste raketten ooit. Volgens NASA-topman John Honeycutt waren de prestaties van SLS 'uitstekend'. "Het voldeed aan al onze verwachtingen en overtrof de meeste zelfs", aldus Honeycutt tijdens een persevent. NASA-medewerkers analyseren ruim 155 gigabyte aan gegevens van Orion.
Het hitteschild van Orion presteerde niet zoals verwacht: er ging meer materiaal verloren dan gepland. Toch heeft de NASA-leiding er alle vertrouwen in dat alles klaar zal zijn voor de bemande missie in november volgend jaar.
Artemis-missies
Tijdens de Artemis II-missie zal een vierkoppige bemanning rond de maan worden gebracht. De achtdaagse missie dient onder andere om de bemanningsinterfaces en geleidings- en navigatiesystemen van Orion te testen.
Over ruim twee jaar wil de VS dan met de Artemis III-missie weer mensen op de maan zetten. In 1972 liepen er voor het laatst astronauten op de maan rond.
Aan de Artemis-vluchten zit ook een Nederlands tintje: de zonnepanelen van het ruimteschip zijn in Leiden gemaakt.