Bright Stuff

De vier beste betaalbare smartphones van dit moment

© Google

de beste betaalbare smartphones onder 500 euro koopgids bright stuff
17 maart 2023 om 16:53
Laatste update: 17 maart 2023 om 16:57

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de beste smartphones die tussen de 250 en 500 euro kosten.

Als je iets koopt, dan wil je het beste. We vertellen je graag wat wij het beste vinden, op allerlei vlakken. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren die mening op een paar dingen. Bij betaalbare telefoons kijken we naar een aantal zaken, zoals het scherm, de snelheid, de update-belofte van de fabrikant en het design. Op basis van die eisen kunnen we deze smartphones aanbevelen in de categorie tot zo'n 500 euro.

Google Pixel 6a

In het duurdere segment vinden wij de Pixel 7 Pro de beste koop, maar de A-modellen van de Google Pixel bieden minstens zoveel waar voor je geld. De Google Pixel 6a is met zijn formaat van 6,1 inch één van de kleinste Android-telefoons. Toch kijkt het 1080p-oledscherm mooi weg, ook al is het maar 60Hz: je kan voor deze prijs niet alles hebben. Wat je wel krijgt, is een goed uitgezochte balans tussen prima hardware en fijne softwarefuncties.

De Pixel 6a heeft een kale Android-versie: de pure Google-ervaring zonder opsmuk, geen dubbele apps en altijd meteen bij verschijnen de nieuwste Android-versie. Je krijgt ook de drie nieuwste Android-versies na de introductie en vijf jaar aan beveiligingsupdates. De chip in de Pixel 6a is de eerste eigen smartphonechip van Google, de Tensor. Die presteert uitstekend, bovengemiddeld goed voor de prijsklasse en is ook nog eens extra goed in AI-taken.

Kunstmatige intelligentie is een stokpaardje van Google, vooral op het gebied van camera's. Dat is te merken: achterop zitten een ultragrootboek en primaire lens, allebei 12 megapixel – op papier niet erg opvallend, maar de AI perst er veel uit, van mooie nachtfoto's tot functies als de Magic Eraser, waarmee je met één druk op een knop ongewenste dingen op foto's weghaalt. Het ontwerp is onopvallend maar eigenzinnig. Grootste nadelen: geen snelladen en geen draadloos laden.

De Google Pixel 6A is er in zwart, wit en groen, vanaf 349 euro.

Samsung Galaxy A54

De Galaxy S-reeks biedt het beste wat Samsung kan, de A-reeks biedt het beste wat Samsung voor de helft van het geld kan. Deze A54 heeft een groot 6,4 inch oled-scherm: met 1000 nits lekker fel, met 120Hz heerlijk soepel. Aangedreven door de Exynos 1380-chip is 'ie lekker snel, met 6 of 8GB werkgeheugen.

De camera's van de Galaxy A54 zijn prima: 50 megapixel hoofdcamera, 12 megapixel ultragroothoeklens en een macrolens met 5 megapixels. Net zoals bij veel vergelijkbaar geprijsde telefoons is de hoofdcamera het belangrijkst en het best, en dankzij de optische beeldstabilisatie maakt de A54 dat waar. Ook in het donker, al is de nachtmodus niet altijd even fraai en compenseert die soms zelfs te veel. Verder is het toestel waterdicht en ondersteunt het 25W-snelladen, maar geen draadloos laden.

Een groot voordeel van Samsung-telefoons is dat ze verzekerd zijn van vijf jaar Android-updates. Bij veel vergelijkbare toestellen mag je blij zijn met één nieuwe Android-versie, de A54 wordt geleverd met Android 13 en mag rekenen op updates naar Android 14, 15, 16 en 17 met daarna nog een poosje beveiligingsupdates. Updates tot maart 2028 dus, zeker op dit prijspunt een ijzersterke belofte.

De Samsung Galaxy A54 is er in zwart, wit, paars en groen, vanaf 489 euro.

Nothing Phone (1)

De eerste telefoon van het jonge techmerk Nothing van oud-OnePlus-topman Carl Pei en het Zweedse Teenage Engineering. Het toestel heeft net als de oordoppen van Nothing een opvallend transparant ontwerp. De achterkant toont een deel van het binnenwerk, waar rondom witte lichtstrips in verschillende vormen in zijn verwerkt. Die strips zijn multifunctioneel en vormen samen de Glyph Interface: knipperen en oplichten in situaties die zelf kan instellen.

De Nothing Phone (1) heeft een 6,55 inch 1080p oled-scherm met dynamische 120Hz-verversing. Dat scherm oogt scherp, helder, fel en scrollt soepel. Het toestel draait op de Qualcomm Snapdragon 778G+-chip, niet snelste maar in de praktijk is dat lang niet altijd merkbaar, al moet je op dit toestel niet willen gamen. Maar dat is juist het punt: door zijn fraaie ontwerp en prima prestaties vecht dit toestel vanzelf boven zijn eigen gewichtsklasse.

Soms met moeite: de twee 50MP-camera's achterop presteren prima voor de prijs, maar zijn tegelijkertijd de meest duidelijke zwakke plek vergeleken met een duurder toestel. Wel leuk: deze telefoon kan 33W-snelladen én draadloos terugladen van andere gadgets via de achterkant van het toestel: je oordopjes, bijvoorbeeld. Tel daar een strakke en onderscheidende interface en het transparante ontwerp bij op en dan blijkt: Nothing Phone (1) is zonder meer de leukste telefoon in zijn klasse.

De Nothing Phone 1 is er in zwart en wit, vanaf 419 euro.

Xiaomi 13 Lite

De Chinezen weten voor een scherpe prijs vaak verrassend veel te bieden. Deze Xiaomi 13 Lite valt op door zijn zeer dunne schermranden en iPhone-achtige, pilvormige scherminkeping. Met 6,55 inch is het scherm groot: oled, 120Hz en zelfs ondersteuning voor Dolby Vision – eigenschappen die je van een veel duurdere telefoon verwacht.

Ondanks dat grote scherm maakt de 13 Lite zijn naam waar: met 171 gram is het de lichtste telefoon in dit lijstje. En die pilvormige inkeping zit er niet voor niets. Deze middenklasser heeft een uitstekende selfiecamera van 32 megapixel, bijgestaan door een 8 megapixel dieptesensor. Zo maak je fraaie foto's en video's met behoorlijk overtuigende kunstmatige scherptediepte, in selfiemodus.

De Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 is een prima chip voor een toestel in deze klasse: behoorlijk snel en zuinig genoeg. En nog zo'n Chinese eigenschap: zeer snel laden. Binnen 40 minuten vlieg je van 0 naar 100 procent met de bijgeleverde 67W-lader. De drie camera's achterop het toestel variëren van prima tot overbodig: niemand heeft een 2 megapixel macrocamera nodig. Waterdicht is dit toestel helaas niet.

De Xiaomi 13 Lite is er in zwart, blauw en roze, vanaf 499 euro.

Luister ook de Bright Podcast: