Eerst VS en VK

Google begint uitrol ChatGPT-concurrent Bard

google kunstmatige intelligentie ai chatbot bard microsoft openai chatgpt
21 maart 2023 om 15:31
Update: 21 maart 2023 om 15:31

Google begint een kleine anderhalve maand na de introductie van zijn AI-chatbot Bard met de uitrol onder het bredere publiek. Wel alleen in Engelstalige landen, en er is een wachtlijst.

Google introduceerde zijn ChatGPT-tegenhanger Bard begin februari. Net als ChatGPT is Bard een chatbot met zogenoemde generatieve kunstmatige intelligentie. Bard kan antwoord geven op vragen en verzoeken in normale spreektaal. Dat ging in eerste instantie nog niet meteen goed, en alleen een kleine groep Google-testers kreeg toegang tot Bard. Nu kan iedereen vragen om toegang, zolang zij maar in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk wonen.

Via bard.google.com kunnen gebruikers zich voor de wachtlijst aanmelden. Google waarschuwt daarbij wel meteen dat de uitrol langzaam zal gaan. Het is nog niet bekend wanneer Bard voor iedereen beschikbaar zal zijn, en ook niet wanneer meer landen worden toegevoegd aan de huidige wachtlijst.

Aanvulling op zoekmachine

Bard lijkt erg op ChatGPT: gebruikers krijgen een tekstveld waar zij een vraag of opdracht in kunnen typen. Hoe specifieker de vraag, hoe vollediger het resultaat in de meeste gevallen zal zijn. Feitelijk kloppen die antwoorden nog niet altijd, omdat dit soort AI de neiging heeft soms antwoorden te verzinnen of 'geleerde' informatie te combineren.

Google waarschuwt dan ook dat Bard nog experimenteel is. Bovendien is de chatbot volgens Google geen vervanging voor zijn zoekmachine, maar een aanvulling daarop. "Bard is zo gemaakt dat je makkelijk door kan naar de zoekmachine om die resultaten te zien, en zelf bronnen op het web te bekijken", aldus Google.

Vergelijkbaar met ChatGPT

Enkele Amerikaanse media hebben al toegang gekregen tot Bard. Zij melden prestaties die vergelijkbaar zijn met ChatGPT: soms feitelijk juist en sterk, soms onjuist, soms grappig. The Verge vroeg Bard bijvoorbeeld naar de maximale belasting van een bepaalde wasmachine. Bard gaf daarop drie keer een verkeerd, zelfverzonnen antwoord. Op de vraag 'hoe moedig je een kind aan te gaan bowlen?' antwoordde Bard: 'neem het mee naar een bowlingbaan'.

Luister ook de Bright Podcast:

Medische vragen worden bewust door Bard geweigerd, meldt The New York Times. Daarvoor zou 'precieze en correcte informatie' nodig zijn. Net als ChatGPT kan Bard ook volledige stukken programmeertaal genereren, een van de vlakken waar veel van wordt verwacht.

Google tegen Microsoft

Bard is ontwikkeld met Googles eigen AI-taalmodel LaMDA. Het bedrijf werkt al jaren aan dit soort kunstmatige intelligentie, maar toch gooide het relatief onbekende bedrijf OpenAI de afgelopen maanden hoge ogen met ChatGPT.

Microsoft investeert veel geld in OpenAI, en bouwt inmiddels AI-functies in zoekmachine Bing en Office-apps als Outlook en Word. Google lijkt voorzichter te werk te gaan dan Microsoft – Google heeft dan ook een veel groter aandeel van de zoekmarkt en daarmee momenteel meer te verliezen.

Zo maakt AI jou mooier en slimmer: