Machtspositie Microsoft

Duitsland onderzoekt Microsoft: techreus mogelijk te dominant

28 maart 2023 om 16:44
Update: 28 maart 2023 om 19:27

De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht in de techsector heeft. Als Microsoft te dominant blijkt te zijn, kan de autoriteit bepaalde onderdelen van het bedrijf verbieden.

Microsoft heeft volgens de Bundeskartellamt al jarenlang een sterke positie met onder meer Windows en Office. "Op basis hiervan heeft het bedrijf het productassortiment continu uitgebreid", aldus de directeur van de Duitse instantie Andreas Mundt. 

Het toezichthouder is een procedure gestart om te bepalen of de marktpositie van Microsoft te dominant is. "Het bestaan van een digitaal ecosysteem dat zich over verschillende markten uitstrekt, kan een indicatie zijn dat een bedrijf een dergelijke positie bekleedt."

De Duitse mededingingsautoriteit deed eerder al soortgelijke onderzoeken naar andere techreuzen. De mededingingsautoriteit zou uiteindelijk kunnen beslissen dat 'bepaalde concurrentiebeperkende praktijken' van het bedrijf verboden zouden moeten worden.

Teams, LinkedIn en AI-offensief

De toezichthouder wijst er op dat Microsoft naast Windows en Office ook succes heeft met de samenwerksoftware Microsoft Teams en dat het bedrijf een groeiende rol speelt op het gebied van clouddiensten met zijn Azure-platform en OneDrive. Daarnaast is Microsoft een belangrijke speler op de gamemarkt met Xbox en is het eigenaar van LinkedIn, het grootste zakelijke sociale netwerk. 

Mundt benadrukt verder dat Microsoft de laatste tijd ook veel aandacht trekt met zijn nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI). Zo kondigde het bedrijf een op AI gebaseerde assistent voor Office-programma's aan en heeft het een AI-chatbot aan zijn zoekmachine Bing toegevoegd. "In het licht hiervan zijn er goede redenen om te onderzoeken of Microsoft van cruciaal belang is voor de concurrentie op meerdere markten. Zo'n bevinding zou ons in staat stellen om in een vroeg stadium actie te ondernemen."

Techreuzen onder vuur

Tegen de grote Amerikaanse techbedrijven Google, Meta, Apple en Amazon lopen in meerdere landen al langer onderzoeken naar vermeend misbruik van hun dominante marktposities. Dat leidde in de EU al tot grote boetes. De laatste jaren ontsprong Microsoft bij dit soort onderzoeken meestal de dans.

De Duitse toezichthouder stelde vorig jaar al vast dat Google-moederbedrijf Alphabet en Facebook-moederbedrijf Meta een te grote marktmacht hebben. Dat gold ook voor Amazon, maar de webwinkelgigant is tegen dat oordeel in beroep gegaan. Binnenkort doet de Duitse autoriteit ook uitspraak over de positie van Apple.

Concurrent Slack diende klacht in

De Europese Commissie zou onlangs ook een mededingingsonderzoek zijn gestart naar mogelijk machtsmisbruik doordat Microsoft zijn chatdienst Teams onderdeel heeft gemaakt van het Office-pakket. Hierdoor staat de Teams-app automatisch geïnstalleerd op de apparaten van miljoenen Office-gebruikers. Over die praktijk diende concurrent Slack in 2020 een klacht in bij Brussel.

Luister ook: