Ook Japan beperkt export van chipmachines
De overheid van Japan legt de export van chipmachines voor militair gebruik aan banden. Japan volgt daarmee recente stappen van Nederland en de VS.
Japan beperkt de export van 23 typen chipmachines die worden gebruikt bij het maken van halfgeleiders. Die machines mogen niet meer naar een reeks landen, waaronder China, worden geëxporteerd. Daarmee volgt Japan soortgelijke maatregelen van de VS en eerder deze maand nog Nederland.
Het maken van computerchips gebeurt met zeer hoogwaardige machines die miljoenen euro's kosten. Het Nederlandse bedrijf ASML geldt als de wereldwijd belangrijkste maker van zulke machines, maar ook in Japan zitten toonaangevende bedrijven, zoals Tokyo Electron en Nikon.
Hoewel de Japanse minister van Handel in zijn toelichting niet direct verwijst naar China of de VS, lijkt het wel een reactie op de recente stappen van de VS en Nederland. "Wij vervullen onze verantwoordelijkheid als technologische natie om bij te dragen aan internationale vrede en veiligheid", aldus het Japanse ministerie.
Zorgen over wapensystemen
Volgens handelsminister Yasutoshi Nishimura is de stap niet gecoördineerd met de Amerikaanse restricties, meldt de BBC. "Als onze exporten niet worden toegeëigend voor militair gebruik, zullen we doorgaan met exporteren. Wij geloven dat de impact op bedrijven beperkt zal zijn", aldus Nishimura. De minister belooft de stap met zijn Chinese evenknie Qin Gang te bespreken.
De handelsbeperkingen zijn volgens de VS nodig om China te weerhouden van een technologische voorsprong, vooral op het gebied van wapensystemen. Ook in Nederland leeft die zorg al langer. "De kans dat een NAVO-lidstaat zich in de toekomst moet verdedigen tegen hoogwaardige zelfstandig geproduceerde wapensystemen wordt bij export van EUV-machines aanzienlijk groter", schreef Defensie in september 2020 in een openbaar gemaakte nota aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.
China op jarenlange achterstand
China reageerde eerder fel op exportbeperkingen rond chipmachines. Door die beperkingen krijgt China in feite een jarenlange achterstand op het gebied van computerchips. Het land zal de zeer geavanceerde apparatuur zelf moeten gaan ontwikkelen, en dat gaat niet zomaar.
Voor de exportbeperkingen was er dan ook al sprake van bedrijfsspionage bij ASML, door een Chinese medewerker.