De drie beste wifi-speakers van dit moment bright stuff koopgids
Bright Stuff

De drie beste wifi-speakers van dit moment

2 april 2023 om 21:57
Update: 2 april 2023 om 21:57

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de drie beste wifi-speakers. Handenvrij muziek aansturen en je smart home bedienen.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. Bij een speaker is geluidskwaliteit belangrijk, maar gebruiksgemak en veelzijdigheid tellen ook mee. En omdat 'ie vaak prominent in een ruimte staat, mag zo'n speaker er ook nog fraai uitzien. Deze speakers voldoen aan die eisen:

Sonos One

Sonos heeft onlangs twee nieuwe speakers uitgebracht: de Era 100 en de Era 300. Maar wij raden een voorganger aan: de Sonos One. Daar hebben we een aantal redenen voor. Ten eerste: hij is goedkoper, al is dat niet altijd een even goede reden – goedkoop is vaak duurkoop. In dit geval echter niet: voor een lagere prijs krijg je een speaker die sommige dingen gewoon beter doet.

De Sonos One ondersteunt Google Assistent en is daarom slim en veelzijdig. De Sonos Era-speakers hebben geen Google Assistent, en zijn daarmee minder veelzijdig en bovendien niet eens in het Nederlands te bedienen. Dat heeft te maken met een ruzie tussen Sonos en Google – maar daar zou de klant toch geen last van moeten hebben? Dan koop je een gloednieuwe speaker die ineens je lampen niet kan bedienen.

De Sonos One is een prima speaker om mee te beginnen, of om een Sonos-soundbar mee uit te breiden: neem er twee en je hebt twee surround-kanalen voor je thuisbioscoop. Die twee Sonos Ones kunnen ook samen een stereopaar vormen. Dat kan je bovendien doen met één normale One en een goedkoper SL-model, zonder microfoon.

De nieuwe Sonos Era 100 klinkt in zijn eentje wel beter dan één Sonos One, begrijp ons niet verkeerd. Maar ook weer niet 100 euro beter, en ook niet zo goed dat je er een slimme spraakassistent voor wil opgeven. De Sonos Era 300 is op zijn beurt uitstekend: een ruimtelijke speaker zoals de Apple HomePod, maar dan nog iets beter. Alleen is die ruimtelijke muziek alleen te gebruiken via Apple Music gekoppeld aan de Sonos-app. En ook die Era 300 heeft geen assistent in het Nederlands – en dat voor 500 euro.

De Sonos One is verkrijgbaar in zwart en wit (en op sommige plekken in andere kleuren – zolang de voorraad strekt), vanaf 179 euro.

Apple HomePod

De eerste HomePod verscheen in 2018 op een onhandig moment. Veel concurrenten hadden net 'slimme' speakers op de markt gebracht die goedkoper waren en meer vragen konden beantwoorden dan Siri op de HomePod. Apple zette daar een duurdere speaker tegenover, die veel beter klonk maar ook minder goed was in het beantwoorden van vragen: Siri was vooral goed in het uitzoeken van muziek. Vijf jaar later blijkt dat toch de betere keuze, want de HomePod is in bijna dezelfde vorm en met dezelfde functies weer terug. En dat klinkt goed.

Met de HomePod zet Apple geluidskwaliteit namelijk voorop. De speaker bevat vijf tweeters in verschillende richtingen en één woofer. Dat zorgt voor een vol, gebalanceerd en ruimtelijk geluid. Zeker voor Apple Music-gebruikers: die kunnen via de HomePod naar nummers in Dolby Atmos luisteren. Dan hoor je meer geluidskanalen tegelijk, uit verschillende richtingen. Vooral bij twee gekoppelde HomePods klinkt het dan net alsof je met de muzikant in één ruimte bent. Andere diensten moet je overigens AirPlayen naar de HomePod: dat gaat soepel, maar niet zo soepel als via Siri.

Siri is daarnaast misschien geen briljante spraakassistent, maar op muziekvlak wel heel nuttig. Siri begrijpt veel beter dan de concurrentie welke muziek je bedoelt als je vraagt om een nummer, album, artiest of genre. En Siri is slim genoeg om meerdere timers te zetten en je volledige smart home te bedienen. Heb je een Apple TV, dan vormen twee HomePods bovendien een behoorlijk indrukwekkend draadloos geluidssysteem voor je tv, en alle apparatuur die daarop aangesloten is.

De Apple HomePod is er in zwart en wit en kost 349 euro.

Google Nest Audio

Deze ideale instapper is er voor 100 euro – echt wel de ondergrens als het gaat om geluidskwaliteit. De Nest Audio heeft uiteraard Google Assistent en is daarmee best slim en lekker veelzijdig: vragen beantwoorden en je smart home bedienen kan allemaal.

Die functies heeft de Nest Mini ook, maar voor muziek schiet die speaker echt tekort: voor 35 euro is dat wel een fijne optie voor bijvoorbeeld podcasts. Deze Nest Audio is wat ons betreft de ondergrens voor een speaker om muziek mee te luisteren. Een woofer en een tweeter is niet veel, maar genoeg om een redelijk vol monogeluid voort te brengen.

Daarmee is de Nest Audio een prima speaker voor muziek op de achtergrond: tijdens het werken, leren of koken bijvoorbeeld. Het is een hoogwaardige hifi waar je eens goed voor gaat zitten, maar het is ruimschoots goed genoeg dat je je niet afvraagt: 'waar komt die herrie vandaan?'. En maak je op termijn een stereopaar met een tweede Nest Audio, dan heb je kamervullende muziek voor een behoorlijk betaalbare prijs.

De Google Nest Audio is er in lichtgrijs en donkergrijs voor 99,99 euro.