Tesla aangeklaagd: camerabeelden auto's gedeeld voor 'smakeloos vermaak'
Tesla is in de VS aangeklaagd wegens het schenden van de privacy van auto-eigenaren. Gevoelige beelden die de ingebouwde camera's in de auto's maakten werden door medewerkers binnen het bedrijf verspreid als een vorm van 'smakeloos vermaak'.
Tesla-medewerkers hadden toegang tot video's die de camera’s in de auto's hadden opgenomen. Intieme of pijnlijke beelden werden door werknemers voorzien van commentaar en via interne groepschats verspreid, meldde Reuters.
Een Amerikaanse Tesla-eigenaar heeft het bedrijf nu vanwege de privacyschendingen aangeklaagd. Hij eist dat de fabrikant stopt met het 'onrechtmatige gedrag'. De inwoner van San Francisco spreekt in zijn aanklacht van 'smakeloos vermaak' door het Tesla-personeel en 'de vernedering van mensen die stiekem zijn opgenomen'.
De Tesla-eigenaar wil er een 'class action'-zaak van maken, waarbij andere gedupeerden zich kunnen aansluiten om kans te maken op een schadevergoeding.
Naakte man
Onder de interne gedeelde opnames waren volgens Reuters onder meer beelden van een naakte man die naar een Tesla loopt en een video van een Tesla die een kind op een fiets schepte.
Voor het delen van de beelden met het bedrijf geven de auto-eigenaren toestemming. In een privacyverklaring stelde Tesla dat de beelden niet tot individuele klanten te herleiden zouden zijn.
Aanpassingen in camerabeleid in EU
Tesla heeft in de Europese Unie onlangs het beleid van de ingebouwde beveiligingscamera's in zijn auto's aangepast na een onderzoek van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De camera's in de Tesla's gaan nu alleen aan als de auto wordt aangeraakt en niet zodra ze een 'verdachte' beweging zien. Als iemand de auto aanraakt, krijgt de eigenaar een melding op de smartphone. Dan kunnen de camera's aan worden gezet. Ze slaan maximaal 10 minuten aan beelden op.
De AP deed onderzoek naar Tesla's Sentry Mode, die de auto moet beschermen tegen onder meer diefstal en vandalisme. De auto's filmen met vier camera' aan de buitenkant.
Stiekem gefilmd
De AP vond de Sentry Mode een 'ernstige schending van de privacy'. Voorbijgangers werden volgens de toezichthouder gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de auto kon die beelden terugkijken.
Als de camera’s beelden opnemen, geeft de auto dit aan op het scherm op het dashboard en geven de koplampen een speciaal lichtsignaal. Zo weten mensen volgens de AP dat ze gefilmd worden.