Overheid komt met verbeterde app voor kopie identiteitsbewijs
De overheid komt in juni met een verbeterde versie van de KopieID-app voor het veilig delen van foto’s van identiteitsbewijzen. Met de app kunnen burgers privacygevoelige gegevens onzichtbaar maken op foto’s van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.
De KopieID-app voor iPhone en Android is bedoeld voor het kopiëren en versturen van identiteitsbewijzen. Met de app kunnen gebruikers gevoelige gegevens doorstrepen die instanties niet nodig hebben of niet mogen verwerken, zoals het burgerservicenummer (BSN) of een pasfoto of handtekening.
Ook kunnen ze met de app een watermerk aan de afbeelding toevoegen. Zo'n watermerk maakt de kopie lastiger te misbruiken. Welke gegevens op een kopie van een identiteitsbewijs onzichtbaar gemaakt mogen worden, is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
De nieuwe versie van de app die in juni verschijnt kan documenten automatisch herkennen, zodat gebruikers niet meer zelf met hun vinger onderdelen onzichtbaar hoeven te maken. Dat doet de app dan zelf al. De vernieuwde app gaat ook meer talen ondersteunen, schrijft Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
Nieuwe campagne
Rond de lancering van de vernieuwde KopieID-app start de overheid volgens Kuipers ook met een nieuwe voorlichtingscampagne. "Vanaf juni wordt de KopieID-app extra onder de aandacht gebracht. Dat zal gebeuren via social media, advertorials en bij bibliotheken", aldus Kuipers. De app gaat vanaf juni ook identiteitskaarten die gebruikt worden in het Caribisch deel van het Koninkrijk ondersteunen.
Werkgevers verplicht tot bewaren
In antwoorden op Kamervragen wijst de minister erop dat werkgevers verplicht zijn om volledige kopieën van id-bewijzen, 'zonder de doorgestreepte elementen', te bewaren. Dat moet tot vijf jaar nadat een werknemer weg is bij een werkgever. "Het komt dus voor dat er terecht kopieën worden bewaard van identiteitsbewijzen die inmiddels zijn verlopen. Werkgevers dienen kopieën van oud-werknemers niet onnodig lang te bewaren", aldus Kuipers.
De minister reageerde op vragen van de VVD na ransomware-aanvallen op zorginstellingen waarbij cybercriminelen de paspoorten van dokters, verpleegkundigen en fysiotherapeuten hebben gelekt.