Apple: in 2025 alleen nog gerecycled kobalt in batterijen
Apple wil vanaf 2025 alleen nog volledig gerecycled kobalt gebruiken in de batterijen in zijn apparaten. De fabrikant breidt het gebruik van gerecyclede materialen steeds verder uit als onderdeel van het plan om elk product klimaatneutraal te maken.
Apple kondigde vandaag de nieuwe doelstelling aan om tegen 2025 alleen nog '100 procent gerecycled kobalt' te gebruiken in alle door het bedrijf ontworpen batterijen. Ook moeten magneten in Apple-apparaten in datzelfde jaar volledig gerecyclede zeldzame aardmetalen bevatten. Ook zullen alle printplaten van het bedrijf dan volledig gerecycled soldeersel en verguldsel gebruiken.
Uiteindelijk wil Apple al zijn producten maken 'met alleen gerecyclede en hernieuwbare materialen'. De nieuwe stappen dragen volgens de fabrikant bij aan de doelstelling om in 2030 elk product klimaatneutraal te maken.
Apple zegt het gebruik van volledig gerecycled kobalt de afgelopen drie jaar al fors te hebben uitgebreid. In 2022 was een kwart van al het kobalt in Apple-producten afkomstig van gerecycled materiaal. Een jaar eerder was dat nog 13 procent.
Kobalt is een cruciaal materiaal voor de batterijen die in veel consumentenelektronica worden gebruikt. De batterijen zitten onder meer in de iPhone, iPad, Apple Watch en MacBook.
Kobaltmijnen in Congo
Een groot deel van de wereldwijde kobaltproductie vindt plaats in Congo. Mensenrechtenorganisaties wezen techbedrijven in het verleden op het grote aantal minderjarigen dat in de Congolese kobaltmijnen werkte in gevaarlijke omstandigheden en tegen een hongerloon. De kobaltwinning in Congo werd ook in verband gebracht met mensenrechtenschendingen, corruptie en milieuvernietiging.
Apple zegt samen te werken met experts zoals het Fund for Global Human Rights om mensen in Afrika die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van mijnbouw te ondersteunen. De techreus zegt "de hoogste mensenrechten- en milieunormen in de gehele toeleveringsketen" te hanteren.
Zeldzame aardmetalen
Apple gebruikt ook steeds meer volledig gerecyclede zeldzame aardmetalen: dat aandeel steeg van 45 procent in 2021 tot 73 procent in 2022. De zeldzame aardmetalen worden vooral gebruikt in magneten, die ook in veel Apple-apparaten zitten.
“Van de gerecyclede materialen in onze producten tot de schone energie die onze activiteiten aandrijft, ons milieuwerk is een integraal onderdeel van alles wat we maken en van wie we zijn", zegt Apple-ceo Tim Cook.
Geen plastic in verpakkingen meer
Apple wil voor 2025 ook geen plastic meer in zijn verpakkingen gebruiken. In nog maar 4 procent van het verpakkingsmateriaal van het bedrijf wordt plastic gebruikt. Om dat resterende deel te vervangen doet Apple aanpassingen in onder meer etiketten en laminering. De meeste labels zijn niet meer nodig, dankzij een nieuwe printer die rechtstreeks op dozen print.
Recyclerobot Daisy
Apple gebruikt ook steeds vaker eigen demonstagerobots om uit iPhones en andere apparaten meer schaarse grondstoffen terug te winnen dan traditionele recycling. Onder meer in Breda gebruikt Apple zo'n Daisy-recyclerobot.
Daisy scheidt batterijen van andere componenten. Vervolgens kunnen recyclers kobalt en andere materialen, waaronder lithium, terugwinnen. Apple schat dat met de robots sinds 2019 ruim 11.000 kilo kobalt is teruggewonnen uit batterijen.