Meer Nederlandse producties

Tweede Kamer worstelt met nieuwe wet streamingdiensten

18 april 2023 om 16:01
Update: 18 april 2023 om 16:07

Streamingdiensten als Netflix en Disney+ moeten volgens een wetsvoorstel een percentage van hun Nederlandse omzet verplicht steken in Nederlandse films en series. Maar de partijen in de Tweede Kamer hebben na maanden onderhandelen nog geen akkoord bereikt over die investeringsplicht.

De oppositie in de Tweede Kamer is boos omdat coalitiepartijen achter de schermen met elkaar onderhandelen over de nieuwe wet die streamingdiensten moet verplichten een bepaald percentage van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. De SP vindt dat de gesprekken hierover in alle openheid moeten plaatsvinden en eiste een nieuw debat. Een meerderheid van de Kamer steunde dat verzoek vandaag. De stemming over de wet is daarom voor de vierde keer op rij uitgesteld. 

De kwestie gaat over wijzigingen in het wetsvoorstel die zijn ingebracht door VVD, CDA, PvdA en GroenLinks en die elkaar soms tegenspraken. Deze zouden in de deal worden aangepast zodat een Kamermeerderheid ermee akkoord kan gaan. De onderhandelingen hierover lopen nog, meldt het ANP.

Nederlandse producties

Volgens het wetsvoorstel moeten diensten als Netflix, Amazon Prime en Disney+ die minimaal 10 miljoen omzet behalen in Nederland hier minstens 4,5 procent van in Nederlandse producties steken. Het wetsvoorstel werd in juli vorig jaar naar de Kamer gestuurd. De politieke partijen praten nog altijd over de hoogte van de omzetgrens en het percentage dat naar Nederlandse producties moet gaan.

De linkse oppositiepartijen vinden het ook een goed idee dat een groot deel van het vrijgemaakte geld wordt uitgegeven door onafhankelijke producenten, en dus niet door de streamingdiensten zelf. Daar staat coalitiepartij D66 positief tegenover, maar is VVD tegen.

Ook comedy en reality-tv

Een ander twistpunt is het soort producties waar het geld aan mag worden besteed. In het wetsvoorstel wordt alleen gesproken over films, documentaires of series.

Lucille Werner (CDA) vindt dat het geld naar vrijwel elk genre moet kunnen gaan, ook bijvoorbeeld naar comedy of reality-tv. Ze wordt hierin gesteund door de VVD. Dit plan stuit op weerstand van linkse partijen en D66.

Andere EU-landen

Met de aanstaande wet volgt Nederland Europese regelgeving die streamingdiensten al sinds 2018 verplicht om een deel van hun omzet terug te investeren in Europese landen.

Frankrijk verplicht de grote streamingdiensten om 20 procent van hun Franse omzet in Europese producties te steken, waarvan 85 procent Franstalig moet zijn. Verder moeten de rechten van die producties in handen van de producenten blijven. Ook in België, Spanje en Griekenland gelden al soortgelijke verplichtingen voor de grote streamers.

Luister ook de Bright Podcast: