Netflix 'tevreden' over strenge aanpak delen accounts in eerste landen
Netflix is 'tevreden' over de eerste resultaten van de strengere aanpak van het delen van accounts. In vier landen moeten gebruikers al extra betalen als ze hun account delen met mensen buiten hun huishouden. Dat beleid wordt de komende tijd naar veel meer landen uitgerold.
Netflix zegt de strengere aanpak van het delen van wachtwoorden nog dit kwartaal in onder meer de Verenigde Staten in te voeren. Het was eerst de bedoeling dat het nieuwe beleid al eind maart 'breed uitgerold' zou worden, maar dat heeft de streamingdienst uitgesteld om nog meerdere aanpassingen te kunnen doorvoeren.
"We leren van elke uitrol en nieuwe veranderingen zullen tot nog betere resultaten leiden", zegt Netflix in een toelichting op zijn kwartaalcijfers. De verbeteringen gingen bijvoorbeeld over het streamen onderweg en het overzetten van profielen naar nieuwe afzonderlijke accounts.
Maandelijkse toeslag
In vier landen startte Netflix in februari al met de nieuwe aanpak: Canada, Nieuw-Zeeland, Portugal en Spanje. Daar moeten gebruikers een maandelijkse toeslag betalen als ze hun account willen blijven delen met mensen die buiten hun huishouden wonen. De prijzen verschillen per land. Zo kost het in Spanje maandelijks 6 euro en in Portugal 4 euro.
Hiermee hoopt Netflix dat steeds meer 'meelifters' uiteindelijk een eigen abonnement zullen nemen. "We zijn tevreden over de resultaten", zegt Netflix. Wanneer het nieuwe beleid in Nederland ingaat, is nog niet bekend.
'Uiteindelijk meer abonnementen'
De invoering van de nieuwe toeslag leidt volgens Netflix in eerste instantie tot meer opzeggingen, maar het levert op de lange termijn meer abonnees en meer omzet op. "Na een tijdje beginnen mensen die eerder op andere abonnementen meeliften vaker eigen accounts te activeren en voegen bestaande abonnees meer betaalde 'extra leden' toe aan hun accounts. Bijvoorbeeld in Canada is ons abonneebestand nu groter dan voor de lancering van het betaalde accountdelen."
De betaalde 'extra leden' buiten het eigen huishouden kunnen op één apparaat tegelijk Netflix kijken, kunnen films en series op één telefoon of tablet downloaden voor offline kijken en kunnen maar één profiel hebben.
Abonneegroei afgezwakt
Netflix raakte in de eerste helft van vorig jaar voor het eerst abonnees kwijt, waarna het bedrijf aankondigde strenger te gaan optreden tegen het delen van accounts. Naar schatting ruim 100 miljoen Netflix-gebruikers delen momenteel hun logingegevens met vrienden, collega’s of familieleden.
Daarnaast lanceerde Netflix afgelopen najaar in twaalf landen een goedkoper abonnement waarbij gebruikers reclameblokken te zien krijgen. Wanneer die optie in Nederland beschikbaar komt, is niet bekend.
In de afgelopen drie maanden kreeg Netflix er weer 1,75 miljoen nieuwe klanten bij tot een wereldwijd totaal van 232,5 miljoen. Analisten hadden echter op 2,4 miljoen nieuwe gebruikers gerekend. In het vierde kwartaal van 2022 groeide het abonneebestand van Netflix nog met bijna 7,7 miljoen.
Concurrentie
Netflix zei afgelopen kwartaal succes te hebben gehad met series en films als The Night Agent, Luther: The Fallen Sun, Outer Banks, Murder Mystery 2 en Ginny & Georgia. Maar het bedrijf heeft ook te kampen met felle concurrentie van onder andere HBO Max, Disney+ en Amazon Prime.
De omzet van Netflix ging afgelopen kwartaal met bijna 4 procent omhoog tot 8,2 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 1,3 miljard dollar. Dat was 1,6 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar.