Betaalsysteem iDEAL overgenomen door Europese banken
Het Nederlandse online-betaalsysteem iDEAL wordt overgenomen door EPI, een initiatief van een aantal grote Europese banken. EPI werkt aan één betaalplatform voor heel Europa, waarvan iDEAL het 'vertrekpunt' vormt.
Het European Payments Initiative (EPI), waarin grote banken uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en België samenwerken, neemt iDEAL BV over van Currence, dat het online-betaalsysteem voor de Nederlandse banken beheert. EPI gaat kijken hoe iDEAL het beste past in het doel om één uniforme betaalstandaard voor Europa te ontwikkelen. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt.
"Het begin van een nieuw internationaal avontuur", zegt Currence-topman Daniël van Delft over de overname. Meerdere grote Franse en Duitse banken zien volgens hem het Nederlandse betaalsysteem als het 'best passende vertrekpunt' om te werken aan 'de sterkst mogelijke basis' voor het Europese betaalsysteem.
Via iDEAL worden jaarlijks in Nederland ruim 1,2 miljard betalingen gedaan. Zo'n 70 procent van alle betalingen bij webwinkels in ons land wordt met het systeem betaald. Voorlopig verandert er niets voor Nederlandse iDEAL-gebruikers.
Grote Europese banken
Naast iDEAL neemt EPI ook het Luxemburgse betaalbedrijf Payconiq International (PQI) over. Beide overnames moeten nog worden goedgekeurd door toezichthouders.
Nadat ING eerder al toetrad tot EPI zijn nu ook ABN Amro en Rabobank aandeelhouder geworden. Onder de andere EPI-aandeelhouders zijn grote Franse banken als BNP Paribas, Credit Agricole, La Banque Postale en Société Générale, het Belgische KBC en de Deutsche Bank. Er lopen nog gesprekken met meer grote Europese banken. Een eerdere poging van Europese banken om een gezamenlijk betaalsysteem te ontwikkelen kwam niet van de grond.
Europees alternatief
De partijen achter EPI bundelen nu hun krachten om te werken aan één betaalplatform voor Europa, met als doel 'een hogere efficiëntie door directe en onmiddellijke betalingen tussen bankrekeningen'. Het nieuwe betaalplatform kan een Europees alternatief vormen voor de betaaloplossingen van partijen als Apple, Google, PayPal en creditcardbedrijven.
Het plan sluit volgens EPI aan op de strategie van de Europese Commissie en moet Europa 'wereldleider op het gebied van betaalinnovaties' maken. "EPI gaat gebruikmaken van de sterke operationele ervaring, know-how en lokale marktkennis van iDEAL en PQI. We ontwikkelen een nieuw, schaalbaar platform om zo maximaal te voldoen aan de moderne en evoluerende betalingsbehoeften", aldus EPI-ceo Martina Weimert.
Eerst digitale portemonnee, later in winkels
EPI werkt aan een digitale wallet voor betalingen, vergelijkbaar met Apple Pay en Google Pay, en systemen voor directe betalingen van rekening naar rekening. Eerst worden betalingen van persoon naar persoon mogelijk. Daarmee wordt eind dit jaar een eerste pilot gedaan in België, Frankrijk en Duitsland. Uitbreiding naar andere landen gebeurt 'in een later stadium'.
Daarna volgen betalingen 'van personen naar professionals', bijvoorbeeld voor het betalen van een glazenwasser. Vervolgens breidt EPI het betaalplatform uit naar online en mobiel betalen. Op termijn worden ook betalingen in winkels mogelijk.
Stap voor stap meer functies
EPI wil verschillende soorten transacties mogelijk maken, waaronder abonnementen, betalen in termijnen, reserveringen en betalen bij levering. Later moeten ook diensten als 'Koop nu, betaal later' en spaar- en loyaliteitsprogramma's ondersteund worden.
Nederlandse banken zullen volgens Van Delft in de komende jaren stap voor stap meer EPI-functies aan hun apps toevoegen. De meeste Nederlanders zullen echter pas over enkele jaren iets merken van de overgang naar het Europese platform, verwacht hij. "Het gaat nog zeker vijf jaar duren voordat we allemaal met EPI betalen."
Invoering nieuwe versie iDEAL
Currence werkt intussen door aan een grote technische vernieuwing van iDEAL, die later dit jaar wordt uitgerold. Consumenten kunnen straks een eigen iDEAL-profiel aanmaken, waarmee ze sneller kunnen bestellen bij webwinkels. Ze kunnen bijvoorbeeld een bankrekening van hun voorkeur instellen en adresgegevens en bezorgopties toevoegen. Webwinkels kunnen die gegevens ophalen, waardoor consumenten ze niet handmatig hoeven invoeren. Bij betalen kunnen gebruikers ervoor kiezen om op de site van de winkel te blijven en worden ze niet meer eerst naar een bankpagina gestuurd.
Payconiq is ook de technologie-leverancier van de nieuwe versie van iDEAL. De overnames hebben volgens EPI 'geen directe gevolgen' voor Nederlandse consumenten en bedrijven die iDEAL aanbieden. "Zij kunnen iDEAL blijven gebruiken zoals ze gewend zijn. Het nieuwe iDEAL wordt opgeleverd zoals gepland", laat EPI weten.
Hoe lang de naam iDEAL blijft bestaan, is nog een vraagteken. Het Europese betaalplatform krijgt uiteindelijk één merk in alle landen. Van Delft: "Maar welke naam dat wordt, is nog niet besloten."