'Microsoft stopt met bundelen Teams en Office om boete te voorkomen'
Microsoft zou binnenkort stoppen met het automatisch installeren van zijn vergaderdienst Teams bij gebruikers van de Office-software. Door Teams te 'ontbundelen' van Office hoopt de softwarereus een grote Europese boete te voorkomen.
In een poging om een antitrust-onderzoek van de EU te voorkomen zou Microsoft de concessie doen om de installatie van zijn Teams-app niet langer te verplichten voor klanten van Office. Dat meldt de Financial Times op basis van 'bronnen met directe kennis over het besluit'. De Teams-app staat automatisch geïnstalleerd op de computers van vele miljoenen Office-gebruikers.
Klacht van Slack
Concurrent Slack diende in 2020 een klacht over Microsoft in. Volgens Slack werkt de bundeling van Office en Teams concurrentieverstorend en maakt Microsoft hiermee misbruik van zijn marktpositie. Een Slack-topman sprak destijds van 'illegale praktijken'.
Met het besluit zou Microsoft het eerste Europese antitrustonderzoek naar het bedrijf in ruim tien jaar willen voorkomen. Consumenten krijgen volgens de FT bij aanschaf van Office straks de keuze om dat met of zonder Teams te doen. Hoe dit in de praktijk precies gaat werken, is volgens de krant nog onduidelijk. Volgens de bronnen wordt er nog over de details gesproken.
'Pragmatische oplossingen'
Of zo'n concessie door Microsoft voldoende is om onder een formeel antitrustonderzoek uit te komen, is nog de vraag. De Europese Commissie heeft nog niet openbaar gereageerd. Slack, dat eind 2020 werd overgenomen door Salesforce, heeft Brussel eerder al gevraagd om Microsoft te dwingen Teams los van Office te verkopen.
Microsoft zegt in een reactie 'samen te werken met de Europese Commissie' en open te staan voor 'pragmatische oplossingen die de zorgen wegnemen'.
Keuzescherm browsers
In 2013 kreeg Microsoft een boete van 561 miljoen euro van de EU wegens het niet nakomen van beloftes over het keuzescherm voor webbrowsers in Windows. Dat keuzescherm werd ingevoerd nadat de Europese Commissie oordeelde dat het standaard instellen van Microsofts eigen Internet Explorer in Windows schadelijk was voor concurrerende browsers.