Apple wint opnieuw App Store-zaak van Fortnite-maker Epic
Techreus Apple heeft een hoger beroep tegen Fortnite-maker Epic Games gewonnen. Het gamebedrijf vindt dat Apple zijn macht misbruikt met de regels van de App Store, maar de rechter gaat hier niet in mee.
Epic Games daagde Apple in 2021 voor de rechter, nadat Fortnite uit de App Store was verwijderd. Volgens de spellenmaker zou Apple zijn macht misbruiken door andere bedrijven geen alternatieve appwinkels op de iPhone aan te laten bieden.
De rechter oordeelde toen dat er geen sprake is van machtsmisbruik, waarna Epic Games een hoger beroep aanspande. Nu oordeelt de rechter bij dat beroep ook in het voordeel van Apple.
Negen van de tien claims
Bij het beroep werd geoordeeld over tien claims, waarbij negen werden afgewezen. De rechter vindt wel dat Apple het makkelijker moet maken voor appmakers om gebruikers naar websites te sturen om daar bijvoorbeeld te betalen. Dat was bij de vorige rechtszaak ook zo.
'Tweede overwinning in twee jaar'
Met het hoger beroep blijft het oordeel van de eerdere rechtbank staan, totdat Epic Games wellicht besluit naar een nog hogere rechter te stappen. Vermoedelijk zal Epic Games nu wel de juridische kosten van Apple moeten betalen.
"Het besluit vandaag bevestigt Apples eerdere overwinning in deze zaak, waarbij negen van de tien claims in het voordeel van Apple zijn beoordeeld", aldus een verklaring die Apple naar Engadget stuurde. "Voor de tweede keer in twee jaar heeft een landelijke rechter geoordeeld dat Apple zich aan de wet houdt."
Sideloading binnenkort mogelijk in EU
Apple ligt vanwege het App Store-beleid wereldwijd onder een vergrootglas. In de Europese Unie wordt de iPhone-maker binnenkort verplicht om apps via andere manieren dan zijn eigen appwinkel te laten aanbieden. Dat betekent waarschijnlijk dat je apps vanaf iOS 17 dit najaar rechtstreeks kunt installeren via 'sideloading'.
Apple heeft zich altijd verzet tegen sideloading vanwege de veiligheidsrisico's. Een app in de App Store wordt vooraf gecontroleerd door een Apple-medewerker, die kijkt of er kwaadwillende software in zit. Bij sideloading is er geen sprake van zo'n controle.