AI als gesprekspartner

Kunstmatige intelligentie Pi moet emotionele steun bieden

5 mei 2023 om 10:23
Update: 5 mei 2023 om 15:33

De nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) genaamd Pi dient als een persoonlijke assistent, die zijn gebruikers ook emotionele steun moet bieden.

Pi is gemaakt door AI-startup Inflection, dat is opgericht door DeepMind-oprichter Mustafa Suleyman. DeepMind werkte sinds 2010 al aan kunstmatige intelligentie en werd in 2014 overgenomen door Google. Daarnaast zijn voormalig DeepMind-hoofdwetenschapper Karén Simonyan en LinkedIn-medeoprichter Reid Hoffman betrokken.

De door Inflection gebouwde AI moet natuurlijke gesprekken voeren met gebruikers. "Mijn doel is om nuttig, vriendelijk en leuk te zijn", vertelt de AI als je er een gesprek mee start.

ChatGPT

In gebruik lijkt Pi erg op chatbots zoals ChatGPT. Je kunt vragen stellen, waarna de kunstmatige intelligentie daar op natuurlijke wijze op antwoordt. Volgens Inflection is de software echter op een eigen achterliggend systeem gebouwd dat taal anders interpreteert.

"Daarnaast ben ik een commercieel product", vertelt de kunstmatige intelligentie over zichzelf. "Ik ben geen publiek domein of onderzoeksproject. Ik ben een product ontworpen om door mensen te worden gebruikt in hun dagelijks leven."

Emotionele steun

Volgens Inflection moet Pi een neutrale gesprekspartner zijn, die jou ook vragen stelt op basis van wat je hem eerder hebt verteld. Op basis daarvan geeft de chatbot je advies. Wel benadrukt de startup dat Pi geen emoties kan voelen.

Er is steeds meer concurrentie op de AI-markt. Naast ChatGPT introduceerde Google recent ook een eigen AI-bot, genaamd Bard, die vragen van gebruikers kan beantwoorden. Snapchat voegde ook een bot toe, maar die 'My AI' werd kritisch ontvangen. Zo loog de chatbot tegen gebruikers bij vragen of hij hun huidige gps-locatie kan zien.

Het gaat snel met AI:

Luister ook: