Review Asus ROG Ally: rivaal voor Steam Deck?
Krachtiger, compacter en twee keer zo duur als de concurrent Steam Deck: de nieuwe ROG Ally moet de gaminghandheld zijn voor wie het onderste uit de kan wil halen. Maar al die extra kracht is niet zonder nadelen, merkten we tijdens onze tests.
Krachtiger, compacter en twee keer zo duur als de Steam Deck: de nieuwe Asus ROG Ally moet de gaminghandheld zijn voor wie het onderste uit de kan wil halen. Maar al die extra kracht is niet zonder nadelen, merkten we tijdens onze tests.
Jarenlang was Nintendo koning van de handheldmarket, maar het afgelopen jaar werd die markt verstoord door Valve. De krachtige Steam Deck van Valve lijkt op een Nintendo Switch, maar is aan de binnenkant eigenlijk een pc. Hierdoor kan hij het gros van je oude pc-games draaien.
Het is een fijn apparaat, maar de Deck heeft een paar mankementen. Zo draait hij niet op Windows, maar een aangepaste versie van Linux. Die kan met speciale software alsnog pc-games voor Windows afspelen, maar sommige titels laten het afweten. Dat is vooral een probleem voor spellen met ingebouwde anti-cheat-software, zoals Destiny 2.
Het is daarom logisch dat Asus nu een gooi doet naar de handheldmarkt, maar dan met Windows en een iets compacter ontwerp. De Asus ROG Ally is bovendien krachtiger dan het apparaat van Valve, met een chip die op papier lijkt op twee keer de chip van de Deck. Het scherm heeft een full hd-resolutie in plaats van de 800p bij de Deck, met een ververssnelheid van 120 hertz in plaats van 60.
Ook de prijs is verdubbeld: waar een Deck je 420 euro kost, betaal je 799 euro voor de Ally. Het is duidelijk een apparaat gemaakt voor de meest fanatieke gamer, die bereid is te betalen voor sterkere hardware om spellen er mooier uit te laten zien.
Als een felle gaminglaptop
Als je de Ally uit de doos haalt ziet dat ook prima uit. Qua formaat zit het apparaat tussen de Steam Deck en Nintendo Switch in, met een knoppenindeling die lijkt op de Xbox-controller.
Het ontwerp moet je maar liggen: hij is hoekig en bezaaid met strepen, met felle regenbooglampjes onder de poken. Het doet wat denken aan de felle gaminglaptops die ASUS en andere bedrijven verkopen, gemaakt om er futuristisch en opvallend uit te zien.
De Ally is zo'n tien procent lichter dan de Steam Deck. Het is zelfs dan nog geen licht apparaat, maar meestal zul je de onderzijde tegen je buik of een tafel leunen.
Wel voelt de Deck wat comfortabeler om lang vast te houden, omdat de pookjes van de console iets meer naar binnen staan. Dat zorgt ervoor dat je duimen beter gestrekt worden. De Ally dwingt je wat meer aan de randen te zitten, waardoor er meer gewicht op je vingers komt te liggen.
Duidelijk mooier scherm
Het scherm van de Ally is een stuk mooier. De resolutie ligt hoger en het beeld ververst sneller, maar naar ons idee zijn de zwartwaarden ook dieper. Daarnaast lekt het beeld minder licht, waardoor je geen gekke gele vlekken ziet op zwarte vlakken.
En bij onze tests is de Ally ook werkelijk een krachtiger apparaat. Games die op de Steam Deck met medium-instellingen draaien, kun je hier spelen op high of ultra. De afgelopen week speelden we The Witcher 3, Hades en Destiny 2 vlekkeloos en zonder gedoe op die hoge instellingen, en het is bizar om spellen op zulke instellingen in je hand vast te houden. Maar er is een belangrijke nuance om te maken.
Accu zomaar leeg
Hoewel je meer kracht uit de Ally kunt trekken, vergt dat meteen ook meer van je accu. Speel je Destiny op de hoogste instelling, dan gaat het apparaat in de praktijk zo'n drie kwartier mee op een volle accu. The Witcher 3 haalt je accu ook in no-time onderuit - een minuut of 35 op ultra is genoeg om er alles uit te trekken. Dat is prima als je op de bank naast een stopcontact speelt, maar wie buiten de deur gamet kan beter het apparaat inperken. Voor een goede accuduur speel je dan beter op medium-instellingen, met 60 hertz en een 720p-resolutie. En dan heb je stiekem een game die op dezelfde manier prima op een Steam Deck zou draaien.
Daar komt bij dat het lastig is om alles uit de Ally te trekken. Ja, de console heeft een scherm met 120 hertz, maar die hoge framerate haal je alleen bij lichtere games zoals Hades. In grote 3D-spellen zal het apparaat meestal tussen de 45 en 60 frames schommelen. En als je die 120 probeert aan te tikken, riskeer je wederom dat je accu snel leeg gaat.
Windows-gedoe
Qua software zijn we niet echt tevreden bij de Ally. Het idee is slim: de console draait op Windows, zodat al je pc-games vloeiend draaien. Aan de rechterkant zit een knop waar je een speciale overlay mee kunt openen, waarmee je snel kunt navigeren tussen je games en platformen zoals Steam, Epic Games en de Xbox-app.
Windows had bij onze tests echter best veel kuren. Spellen werden geminimaliseerd gestart of soms sprong er ongewenst een venster in beeld. Games die we via abonnementsdienst Game Pass downloadden - Asus biedt bij iedere Ally drie maanden gratis toegang - weigerden in eerste instantie op te starten en werkten pas na meerdere updates en meermaals opnieuw opstarten. Het voelt alsof er nog aan de software wordt gewerkt - en het is duimen dat alles straks goed in elkaar zit.
Bugs in schil
De schil die Asus bovenop Windows heeft gebouwd kampt op het moment ook nog met de nodige bugs. Met een knop aan de linkerkant kun je een venster openen waarmee je snel instellingen kunt wijzigen, maar de knoppen daarin werkten bij ons soms niet.
De console is af en toe ook verward over wat voor knoppen hij moet gebruiken, waarbij hij weigert de controller te herkennen. Als de controller wel werkt, zijn er momenten waarop één toetsindruk tweemaal wordt geregistreerd.
Het is lastig om te zeggen hoe verstrekkend die problemen zijn. Op het moment is er slechts een handjevol Ally-consoles in Nederland, waarbij we begrijpen dat alleen bij die van ons zulke softwareproblemen hebben gespeeld. Het kan gaan om vreemde, individuele problemen, maar er is ook een kans dat meer consoles met bugs kampen die nog moeten worden opgemerkt.
Conclusie
Het zijn problemen die Asus hopelijk nog zal oplossen. Daar hebben ze ook nog even voor: de eerste modellen worden op 13 juni uitgeleverd. Als dat ze lukt, is de Ally een console voor een specifiek soort persoon. Het type gamer dat bepaalde spellen net wat mooier in beeld wil brengen, en het niet uitmaakt dat ze dan aan een stopcontact geketend moeten zitten. En daar twee keer zoveel als voor een Steam Deck voor wil betalen.
Bastiaan Vroegop
Volg ook het Bright YouTube-kanaal voor onze video over de ROG Ally binnenkort.