Fairphone komt met 'duurzame' koptelefoon: makkelijk te repareren
De Nederlandse fabrikant Fairphone, bekend van zijn duurzame smartphones, brengt nu ook een koptelefoon op de markt. De headset met ruisonderdrukking heeft een modulair ontwerp, wat het vervangen van onderdelen makkelijker maakt.
De over-ear headset Fairbuds XL bevat gerecyclede en 'eerlijke' materialen en is volgens het Amsterdamse bedrijf 'een van de meest duurzaam ontworpen hoofdtelefoons'.
De Fairbuds XL beschikt over actieve ruisonderdrukking, inclusief een modus om omgevingsgeluid te laten horen. Ook heeft de koptelefoon een tweepunts bluetooth-verbinding voor schakelen tussen apparaten en de accuduur is zo'n 30 uur.
Onderdelen vervangen
Het bijzondere aan de koptelefoon is het modulaire ontwerp. Onderdelen die na verloop van tijd slijten, zoals de oorkussens, kunnen worden vervangen. Ook de batterij is vervangbaar. De reserve-onderdelen zijn binnenkort bij Fairphone te koop. Doel is dat gebruikers veel langer doen met hetzelfde apparaat.
De koptelefoon heeft een dynamische driver van 40 mm en voor het audiogedeelte is er samengewerkt met de audio-experts van Sonarworks. De hoofdtelefoon is weerbestendig (IP54) en is te koop in twee kleuren: zwart en groen met spikkels. De Fairbuds XL kost 249 euro.
Gerecyclede materialen
Net als zijn eerdere smartphones is de nieuwe koptelefoon volgens Fairphone een boodschap aan de tech-industrie, die er "een houding van maken, gebruiken en weggooien" op na houdt. Dat heeft geleid tot een enorme berg elektronisch afval, waarvan slechts een klein deel wordt teruggenomen om te worden gerecycled.
De Fairbuds XL wordt volgens Fairphone geproduceerd onder betere werkomstandigheden en bevat het product 'eerlijke' materialen. Zo hebben de headsets Fairtrade-goud geïntegreerd in de toeleveringsketen en zijn ze gemaakt met veganistisch leer. Ook worden gerecyclede materialen gebruikt, zoals het plastic en aluminium voor zowel de koptelefoon als het bijgeleverde reisetui.
Fairphone betaalt ook 55 dollarcent per Fairbuds XL 'om het loon van de fabrieksarbeiders aan te vullen tot een leefbaar loon'. Verder werkt het bedrijf samen met de leverancier aan het 'verbeteren van de arbeidsomstandigheden' en verlaagt het zijn CO2-voetafdruk door te investeren in milieuprojecten.