Google kondigt vouwtelefoon, budgettoestel en tablet aan
Google heeft zijn eerste opvouwbare smartphone, een goedkopere telefoon en een tablet aangekondigd. De nieuwe Pixel 7a is meteen in Nederland te koop, maar dat geldt niet voor de vouwtelefoon Pixel Fold. De nieuwe Pixel Tablet verschijnt in juni in ons land.
Google heeft op het ontwikkelaarscongres Google I/O zijn nieuwe Pixel-apparaten onthuld. De nieuwe Pixel 7a-smartphone is per direct verkrijgbaar. Al jarenlang brengt Google zo'n 8 maanden na de introductie van zijn vlaggenschip een goedkopere A-variant op de markt. De nieuwe Pixel 7a is de budget-uitvoering van de Pixel 7.
Het design van de Pixel 7a lijkt sterk op de voorgangers, met opnieuw de bekende camerabalk op de achterkant. Het oled-scherm is 6,1 inch groot en kan met maximaal 90 beeldjes per seconde verversen.
De Pixel 7a werkt met de eigen Google-chip Tensor G2, die ook in de duurdere Pixel 7 zit. De Tensor G2-chip maakt onder meer een zoomfunctie met tot 8x zoom mogelijk. Achterop de telefoon zitten een hoofdcamera met 64 megapixel en een 13 megapixel ultragroothoekcamera. De frontcamera biedt ook 13 megapixel.
Het toestel heeft 8 GB werkgeheugen en ondersteunt draadloos opladen. De aluminium behuizing is gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal.
De telefoon verschijnt in de kleuren houtskool, sneeuw, zeeblauw en koraal. Met een prijs van 509 euro is de telefoon goedkoper dan de Pixel 7 en 7 Pro, maar 50 euro duurder dan voorganger Pixel 6a.
Pixel Fold
De Pixel Fold is de eerste Google-smartphone met een vouwbaar scherm. Het toestel lijkt op de opvouwbare Galaxy Fold van Samsung. Als de Pixel Fold is dichtgevouwen is een 5,8 inch-scherm aan de buitenkant te gebruiken en uitgeklapt is er een groot 7,6 inch scherm. Ook deze telefoon draait op een Tensor G2. De accu houdt het volgens Google meer dan 24 uur lang vol en Google claimt ook dat de scharnier minder meegaat dan bij andere foldable smartphones.
Achterop zitten drie camera's en in de powerknop zit een vingerafdruksensor verwerkt. Google belooft dat vijftig van zijn apps, waaronder Google Meet, zijn geoptimaliseerd voor gebruik op het grote, uitgevouwen scherm. Gebruikers kunnen onder meer twee apps naast elkaar zetten in een splitscreen.
De Pixel Fold zal nog niet officieel in Nederland verschijnen. Hij is alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan. Daar is de vouwtelefoon voor 1899 euro te koop.
Pixel Tablet
In tegenstelling tot de Pixel Fold brengt Google de nieuwe Pixel Tablet wel officieel uit in Nederland. De tablet wordt geleverd met een bijbehorende oplaaddock met een ingebouwde luidspreker. Volgens de zoekreus ergeren tabletgebruikers zich regelmatig over de apparaten. Tablets liggen dan lange tijd ongebruikt in huis, maar als gebruikers ze nodig hebben blijkt de accu leeg te zijn. Dat wil Google oplossen met de dock. Op die manier heeft het apparaat namelijk een centrale plek waar hij altijd wordt opgeladen.
De Pixel Tablet heeft een Tensor G2-chip en een 11 inch scherm. Volgens Google is het apparaat geoptimaliseerd voor videobellen. Zo past Google Meet sneller de videobelichting aan als je beweegt en kan videobellen in hd-kwaliteit.
Zet je hem op de dock, dan verandert de tablet in een soort slimme assistent vergelijkbaar met de Nest Hub. In de hub-modus zijn meerdere functies handsfree te gebruiken. Ook kunnen gebruikers in de hub-modus smart home-apparaten bedienen en kunnen ze via de ingebouwde Chromecast-functie beelden en audio van hun telefoon naar de tablet streamen.
Dock meegeleverd
De Pixel Tablet heeft drie ingebouwde microfoons, 8 megapixel-camera's, 128 GB opslag en 8 GB werkgeheugen. De behuizing is voorzien van een nano-keramische coating, waardoor hij volgens Google als porselein moet aanvoelen.
De Pixel Tablet is er in de kleuren grijsgroen en porselein en kost voor 679 euro. Er wordt een dock meegeleverd. Een losse, extra dock kost 149 euro en een case met metalen ringstandaard kost 99 euro. De tablet is in Nederland vanaf 20 juni verkrijgbaar.
Luister ook onze podcast over Google I/O:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>