EU keurt overname Activision-Blizzard door Microsoft wél goed

activision blizzard microsoft overname eu
15 mei 2023 om 17:24
Update: 15 mei 2023 om 18:37

De Europese Commissie ziet geen reden om de miljardenovername van gamereus Activision-Blizzard door Microsoft tegen te houden. De Britse toezichthouder keurde de deal onlangs juist nog af, omdat het vreest dat Microsoft te machtig wordt op de markt voor streaming games.

De Europese Commissie heeft maandag de overname van Activision door Microsoft goedgekeurd, onder een aantal voorwaarden. Toen Microsoft de overname voor een recordbedrag van zo'n 69 miljard dollar vorig jaar aankondigde, was Sony PlayStation daar fel tegenstander van. Het Japanse bedrijf vreest dat het straks geen nieuwe delen meer krijgt van Call of Duty, een van de populairste games van Activision-Blizzard.

Microsoft belooft die games nog zeker tien jaar op andere platforms uit te geven, en volgens de Europese Commissie is dat voldoende. Zelfs zonder die belofte komt de concurrentie op de gamemarkt niet in het gedrang, oordeelt Brussel.

Streaming games

Een heikel punt voor de Britse toezichthouder CMA, die de overname afkeurde, is de opkomende markt voor streaming games. Die is nu nog verre van dominant, maar de zorg bestaat dat dit in de toekomst verandert. Microsoft is bij uitstek geschikt om streaming games aan te bieden, via zijn wereldwijde netwerk van serverparken en zijn Game Pass-abonnementsdienst.

Met het oog op streaming wil Europa graag dat Microsoft belooft dat gebruikers van een streamingdienst hun games ook via concurrerende diensten zullen kunnen spelen. Het gaat dan wel nadrukkelijk alleen om games van Activision-Blizzard die zijn gekocht. Vermoedelijk zal Microsoft zulke games in de toekomst aanbieden binnen een abonnement, waarmee het voor consumenten onaantrekkelijk wordt om zulke games los te kopen, zoals nu al het geval is met films en series.

De goedkeuring van Brussel is voor Microsoft weer een horde minder. Het Britse 'nee' wordt door het bedrijf nog aangevochten en mogelijk is het Europese 'ja' daarbij een waardevol argument.

Ook de Amerikaanse toezichthouder FTC moet nog een standpunt innemen over de mogelijke gevolgen van de overname voor de concurrentie op de gamemarkt. 

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>